Kelet-Európából vásárol fegyvereket Szaúd-Arábia, de nem saját magának

2019. június 20. 0:02
Az ENSZ fegyvernyilvántartási rendszere (UNCROCA) szerint egyre több szovjet fegyvert és katonai felszerelést vásárol Szaúd-Arábia Kelet-Európától. Olyanokat, amelyeket hivatalosan nem is használ a saját hadserege.

Bulgária 2018-ban hat BTR páncélozott szállító harcjárművet, illetve hat BM-21 Grad típusú rakétakilövő harcjárművet exportált Szaúd-Arábiába, miközben Szerbia is elismerte, hogy ötven harcjárművet és ötven nagy kaliberű tüzérségi rendszert küldött a közel-keleti országba 2018-ban.

A szaúd-arábiai hadsereg (RSLF) és a szaúd-arábiai belügyminisztérium NATO-fegyverek mellett kalasnyikov-rendszerű fegyvertípusokat is használ, de ezek többsége régebbi román eredetű fegyver.

Eközben Szaúd-Arábia és Oroszország tárgyalásokat folytatnak arról, hogy az AK-103 fegyvereket – amelyet a szaúd-arábiai hadsereg használ –  Szaúd-Arábiában gyárthassák.

Az országgal folytatott kelet-európai kereskedelem azonban összességében kevésbé jelentős, hiszen 2013 és 2017 között a nyugat-európai országok fegyverkereskedelme sokkal meghatározóbbnak számított. A fegyverkereskedelem azonban a Hasogdzsi-gyilkosság hatására akár meg is torpanhat Szaúd-Arábiával a jövőben.

.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés