Áprilisban az uniós építőipar visszaesett, a magyar kilőtt

2019. június 19. 21:02

Az előző hónapokhoz hasonlóan csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben áprilisban havi összevetésben, derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán kiadott jelentéséből. Magyarország a gazdasági növekedés után az építőiparban is uniós rekorder, 2010-hez képest a visegrádi országok körében is kimagasló építőipari növekedést ért el.

2019. június 19. 21:02
null

Visszaesés az euróövezetben

Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 0,8 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,6 százalékkal esett vissza az építőipari termelés áprilisban az előző hónaphoz képest. 

A tavaly áprilisival összevetve az euróövezetben 3,9 százalékkal, az unió egészében 4,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés.
Márciusban éves összevetésben az euróövezetben 5,8 százalékkal nőtt, az unióban pedig 6,2 százalékkal emelkedett, míg havi szinten 0,4 százalékkal, illetve 0,7 százalékkal esett vissza az építőipar termelése.

Elemzők arra számítottak, hogy az euróövezetben éves szinten 1,9 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 1,1 százalékkal nőtt a termelés áprilisban.

A magyar építőipar vezeti a növekedési rangsort

Áprilisról a legnagyobb havi csökkenést Szlovéniából (-7,4 százalék), Magyarországról (-3,8 százalék) és Franciaországból (-2,3 százalék) jelentették. A legerősebb, 6,2 százalékos növekedést Romániában mérték, majd Belgium (+1,8 százalék) és Spanyolország (+1,6 százalék) következik.  

A legnagyobb növekedést 2018 áprilisához képest Magyarországon (+40,1 százalék), Romániában (+31,2 százalék) és Lengyelországban (+14,9 százalék) regisztrálták. Csökkenést mértek Szlovákiában (-3,9 százalék) és Franciaországban (-0,8 százalék) mérték. 

2010 átlagához mérve a hazai építőipar termelése 78,6 százalékkal, 2014 átlagához viszonyítva 68,5 százalékkal nőtt, a lengyel építőipar teljesítménye ennek fele, a többi visegrádi országban viszont ennek töredékét, Szlovákiában hosszú távú csökkenést láthatunk. Így jelenleg

visegrádi összevetésben is csak a magyar építőipar teljesítménye tekinthető kimagaslónak.

A statisztika havi és éves bontásban is meglehetősen hiányos, ugyanis 12 országból nincs áprilisra vonatkozó adat, és közülük is 7 országra csak negyedéves adatot tesznek közzé.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik