Miért nem lázadnak Orbán ellen a nemzeti tőkések?

2019. június 14. 14:26

Scheiring Gábor
Mérce
Javában a Gyurcsány-kormány válsága előtt többségbe kerültek a jobboldali nagytőkések.

„Az első ábra azt mutatja, a nemzeti tőkésosztályon belül jelentős jobboldali fordulat ment végbe 2002 és 2010 között, még a baloldali kormányok ideje alatt (!), majd ez az irányvonal folytatódott a Fidesz hatalomátvételét követően. Tehát már a 2000-es évek közepén, még javában a Gyurcsány-kormány válsága előtt többségbe kerültek a jobboldali nagytőkések a gazdasági eliten belül. Ez nem magyarázható azzal, hogy Orbán fenyegette-fegyelmezte őket, sem azzal, hogy kitartotta őket. A baloldal elvesztette korábbi domináns szerepét a nemzeti nagytőkén belül, és ez nem kis részben annak tudható be, hogy

a baloldali gazdaságpolitikát a technokrata politikusok és a transznacionális tőke hatalmi szövetsége alakította,

amiből a nemzeti nagytőke egyre nagyobb részének lett elege.”

Forrás: Scheiring Gábor

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arról szól a írás, hogy a nemzeti tőkének elege lett a baloldal transznacionális tőkével kötött szövetségéből, és már Gyurcsány ideje alatt elkezdtek kihátrálni a baloldali politikai szféra mögül. Lényegében cáfolja azt a tézist, hogy Orbán alatt csak a közvetlen ismerősei jártak jól, az ún. jobbos oligarchák.

Szóval szerintem érdemes elolvasni a cikket. Van benne egy kis osztályharcos felhang, de nem vészes, betudható a mércés közegnek.

Nem vagyok Scheiring rajongója, a Venezuelai modellé meg aztán főleg nem, de ebben az írásban találtam érdekes gondolatokat.

Biztosan van olyan milliárdos is, aki nem nem ismerik a kötődését.
Nem tudom, mennyire és mire használható ez a grafikon.

Igen, látszik. De azon része nagyon érdekes, ahogyan leírja a jelenséget, és egyben magyarázatot is szolgáltat arra, miért nem lázadoznak Orbán ellen a hazai tőkések. Többek közt azért, mert a baloldal, hogy profánul fogalmazzak, idegen érdekeknek rendelte alá a gazdaságot.

Természetesen a hazai tőke tujaldonosai sem szentek, és abban a pillanatban nemkívánatosnak minősítem őket, amint adófizetést akarnak elkerülni, vagy az itteni, rosszul működő üzleti modelljeiket akarják konzerválni, miközben mások elhúznak mellettünk. Szerencsére úgy látom, ez a veszély egyelőre nem fenyeget, és a külföldi tőke sem panaszkodhat, mert a produktív tőkebefektetéseket ez a kormány is támogatta mindig (Mercedes, stb..), főleg azokat, amit a hazai cégek amúgy sem tudott volna maguktól megoldani.

Ráadásul helyes az idézet. Thatcher tényleg ezt mondta, illetve majdnem ezt mondta. Az eredeti szerintem még jobb:

"...Socialist governments traditionally do make a financial mess. They always run out of other people's money..."

Ez bizony a mi kormányainkra is érvényes.

https://www.margaretthatcher.o..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés