Növekedést vártak, 17 éves mélypontra zuhant a kínai ipar teljesítménye

2019. június 14. 14:28

Több mint 17 éves mélypontra lassult az ipari termelés növekedésének üteme májusban Kínában, újabb jeleként annak, hogy gyengül a kereslet a világ második legnagyobb gazdaságában az Egyesült Államokkal való kereskedelmi háború kiszélesedésének közepette.

2019. június 14. 14:28
null

A kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint az ipari termelés éves összevetésben 5,0 százalékkal nőtt májusban, ami 2002 februárja óta a legalacsonyabb ütem. Elemzők 5,5 százalékos emelkedést vártak az áprilisban mért 5,4 százalék után. 

Az állóeszköz-beruházások is lassabban nőttek a vártnál, éves összevetésben 5,6 százalékkal emelkedtek január-májusban. Elemzők arra számítottak, hogy az első négy hónapban mért 6,1 százalékos növekedést tartani tudják. 

A beruházások 60 százalékát kitevő magánberuházások növekedési üteme a január-áprilisban mért 5,5 százalékról 5,3 százalékra lassult az idei első öt hónapban, ami azt jelzi, hogy a szektor nehézségekkel küzd, dacára a jegybank erőfeszítéseinek, amellyel igyekszik még több hitelt biztosítani a készpénzhiánnyal küszködő vállalatoknak.

Az ingatlanpiaci beruházások 11,2 százalékkal bővültek január-májusban, ugyancsak lassult az ütem az első négyhavi 11,9 százalékhoz képest. 

Az adatsor kevés pozitívumai közé tartozik, hogy a kiskereskedelmi forgalom viszont a vártnál is erősebben bővült. Éves összevetésben 8,6 százalékkal nőtt, jóval meghaladva az elemzők által várt 8,1 százalékot, illetve az áprilisban mért, közel 16 éves mélypontot jelentő 7,2 százalékot. 

A meglepően jó, a gazdaság erősödésére utaló márciusi adatok után az áprilisi és a májusi hónap arról tanúskodik, hogy a gazdaság lendülete elfogyóban van, párhuzamosan az amerikai nyomás erősödésével. Nincs látótávolságban az Egyesült Államok és a Kína között dúló kereskedelmi háború lezárása, és a legtöbb elemző nem bízik abban, hogy érdemi megállapodásra jut a világ két legnagyobb gazdasága június végén a G20-csoport oszakai csúcstalálkozóján. 

A vártnál gyengébb májusi adatok tovább erősítették azokat a várakozásokat, hogy a pekingi vezetés újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket tesz. Liu Ho miniszterelnök-helyettes már csütörtökön felszította a várakozásokat, amikor felszólította az illetékes hatóságokat, hogy tegyenek többet a gazdaság támogatására, megjegyezve, hogy Pekingnek még egy sor eszköz áll rendelkezésére erre a célra. 

Kína hazai összterméke (GDP) tavaly 6,6 százalékkal, az utóbbi 28 év leggyengébb ütemében növekedett. A kínai vezetők az idei évre azt tűzték ki célként, hogy a gazdasági növekedés üteme a 6,0 és 6,5 százalékos sávba essen. Az első negyedévben a vártnál erősebb ütemben, éves szinten 6,4 százalékkal nőtt a gazdaság.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2019. július 06. 17:15
Ez katasztrófa,Kína lemaradt önmagától! Félretéve a viccet Kína a világgazdaság motorja! Persze a libsi média okádik,pedig Tramp is tudja hogy az USA gazdasága gyenge és Kína hamarosan a világ legerősebb gazdaságával fog rendelkezni.A fentiekhez hozzátartozik hogy a világ legerősebb hadserege is a kínai haderő lesz.Ez lesz a többpólusú világ vége.
neociprióta
2019. június 20. 06:36
még néhány év szoros barátság az orosz törperezsimmel és Kina maga alá szarhat...DDD
neociprióta
2019. június 20. 06:36
a tapasztalható idétlen fegyverkezés és a hihetetlenül ostoba orosz barátság még egyetlen fejlődő ország esetében sem hozott pozitiv vektoru fejlődést, a népi Kina és kommunista vezére sem lesz kivétel. Lesz ez még rosszabb is .
vizesnyolcas
2019. június 20. 06:35
"Kína hazai összterméke (GDP) tavaly 6,6 százalékkal, az utóbbi 28 év leggyengébb ütemében növekedett." Csak felveszem a libsi érvelési stílust: Európa seggét verné a földhöz, ha egy ilyen mélypontja neki is lehetne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik