Az egész régió a közepes fejlettség csapdájában vergődik

2019. június 11. 00:03

Pogátsa Zoltán
Magyar Hang

A régióban mindannyian a német gazdaság hátországaként szolgálunk, alacsony hozzáadott értékű és bérezésű munkával. Interjú.

„Az elmúlt években jóval többet kellett volna költeni az oktatásra, az egészségügyre, a kutatás-fejlesztésre, a technológiaváltásra vagy a kis- és középvállalati szektor támogatására, mert ezek nélkül nem lehet kitörni a közepes fejlettség csapdájából. A kormány azonban alapvetően a nagyvállalatokba pumpálta a pénzt, ezért imádja a német tőke Orbán Viktort. (...)

Rendre jelennek meg elemzések arról, hogy a környező országok egyre jobban elhúznak tőlünk. Nekik miért sikerül a gazdasági kitörés?

Nekik sem sikerül, mert ők sem hajtották végre a szerkezetváltást. A valódi felzárkózás az olyan, mint Kína: kategóriát lép egy ország, évtizedeken át tartó és nagyon magas, akár évi 7-8 százalékos növekedéssel. Ehhez képest az egész közép- és kelet-európai régió a közepes fejlettség csapdájában vergődik.

Az EU vagy a Nemzetközi Valutaalap mindig kinevezte a »hónap dolgozóját«: ilyenek voltak a magyarok a 90-es években, majd a szlovákok, később a lengyelek, most pedig az észteket és a románokat szokták nyomatni. De lényegi különbség nincs az országok között, senki nem hajtott még végre kategóriaugrást GDP/főben, bérben. Jómagam is részt vettem több olyan lengyelországi konferencián, ahol arra keresték a választ, hogyan lehetne kitörni a közepes fejlettség csapdájából, mert ez nekik sem ment. A régióban mindannyian a német gazdaság hátországaként szolgálunk, alacsony hozzáadott értékű és bérezésű munkával.”

 

Fotó: MTI/Bugány János

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141604

Ajánljuk még a témában