Aggasztó a gazdasági nacionalizmus térnyerése az unióban

2019. június 11. 00:11

Ami az iparpolitikában sikert hoz, az nem annyira a győztesek kiválasztásának, hanem a vesztesek elengedésének képessége.

2019. június 11. 00:11
Jeromin Zettelmeyer

„Nem amellett érvelek, hogy az iparpolitika alapvetően rossz. Az érvem az, hogy a gazdasági nacionalizmus által motivált iparpolitika sokkal kisebb eséllyel lesz sikeres, mint az iparpolitika, amely a piaci kudarcokat igyekszik kijavítani. Az iparpolitikának olyan új tevékenységeket kell ösztönöznie (például versenyalapú kutatásfejlesztési támogatásokkal), amelyeknél a legnagyobb az esély, hogy pozitív tovagyűrűző hatásokat kapunk. A pénzügyi ösztönzőknek ösztönözni, nem pedig csökkenteni kell a versenyt. Ami az iparpolitikában sikert hoz, az nem annyira a győztesek kiválasztásának, hanem a vesztesek elengedésének képessége. Ezeket a célokat sokkal nehezebb elérni, amikor politikusok döntenek arról, hogy egy szektort vagy céget támogatni kell azért, hogy helytálljon a nemzetközi piacokon.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. augusztus 07. 18:42
Igen, erről van szó! A rendszerváltás idején MDF-es voltam és sok előadást hallgattam ahol nyugati szakemberek jöttek hatalmas egóval és elmondták, hogy a gazdaság motorja a verseny. És egyenlő feltételek és a többi blabla. Tehát Kovács János egyenlő eséllyel indult meg a Ford művek és Bözsi néni kifőzdéje is a MC Donalddal csak hallgassák figyelmesen a jó pénzért idehívott jól táplált urat.
harcimarci
2019. július 13. 15:10
Teccik tudni, egy fejlődő országban egyszerre követelni a nyugati béreket, nyugdijakat és állami, szektoriális célzott támogatások helyett csak a kutatásra fokuszálni, az a csúnya valóságban a gazdaság bedőlését eredményezi. A kutatás fejlesztés, innováció szép és kötelező. De hosszú távú. Béreket, nyugdijakat , addig is fizetni kell valamiből...
Akitlosz
2019. június 23. 02:13
Azt akarja mondani, hogy az állam adja oda az adófizetőinek pénzét a külföldi befektetőknek.
Akitlosz
2019. június 23. 02:12
A tőkének lehet, hogy nincsen nemzetisége, a tőkésnek azonban van. Az állam pedig a saját gazdaságáért, a saját polgáraiért, a saját nemzetért felelős és nem másokéiért. Ezért célszerű védenie a felsoroltakat. Sőt igazából a kötelessége is. Kellene, hogy legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik