A második világban élünk, de az első világon keresztül érkezik hozzánk a kávé (2010)

2019. június 11. 0:09

Frei Tamás
Vaskarika
Milyen fura az, hogy egy harmadik világ ültetvényére az olasz, a német vagy az osztrák fog elmenni, ő megveszi az ültetvényt, pörköli a kávét és az összes első világbeli ár rárakódik, és utána átjön ide hozzánk, a második világba. Miért nem vágjuk ezt az utat rövidre?

„Hogyan születik meg egy sikeres riporter fejében a gondolat, hogy kávéház-hálózatot hozzon létre Magyarországon?

Két nagyon érdekes impulzus ért engem, amíg a világot jártam riporterként. Az egyik, egy a nyelvemet és ízlésemet érintő impulzus volt, a másik pedig a logikámat érintő. Amíg iszonyatosan jól fejlődik Magyarországon a borkultúra, néhány év alatt tökéletesen megértette nagyon sok magyar ember, hogy nem mindegy, hogy egri bort iszik, vagy balatonit. Tudjuk, hogy borvidékek vannak, értjük, hogy egy villányi borvidéken sem mindegy, hogy ki csinálja a bort. A kávéban viszont azt sem tudjuk megmondani itthon, hogy a szupermarketes zacskós kávé melyik kontinensről származik, nemhogy konkrétan melyik termőterületről. Ugyanakkor én azt látom a világban, hogy a kávéfogyasztás kultúrája  ugyanott tart, mint a borkultúra, csak épp előbbi nálunk még erősen gyermekcipőben. A világ számos pontján tudják az emberek, hogy más kávé terem Etiópiában, mint Kolumbiában. Etiópiában is vannak ültetvény területek, mint ahogy borban Villány, Eger, Tokaj. Itt sem mindegy, hogy a kávét ki termesztette, tehát dűlőpontosan lehet kávékat vásárolni. Én remélem, hogy akik a Cafe Freibe járnak, azok érzik, hogy kávé és kávé között iszonyatos különbség van, és ez egy jelentős élmény.

Azt sem értettem, hogy a kávé - csúnya kifejezéssel élve - a harmadik világból érkezik, azaz Afrikából, Dél-Amerikából. Én azt szoktam mondani, mi a pénztárcánk tekintetében a második világban élünk, és az első világon keresztül érkezik hozzánk el a kávé. Milyen fura az, hogy egy harmadik világ ültetvényére az olasz, a német vagy az osztrák fog elmenni, ő megveszi az ültetvényt, pörköli a kávét és az összes első világbeli ár rárakódik, és utána átjön ide hozzánk, a második világba. Miért nem vágjuk ezt az utat rövidre, miért nem az történik az, hogy a harmadik világnak ez a terméke direktbe eljut hozzánk? Mi megyünk az ültetvényre, mi pörköljük meg, mi hozzuk ide, mi készítjük el. Bízom benne, hogy a kávéfogyasztók érzékelik, hogy milyen finom kávét, milyen alacsony áron kapnak.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés