Tíz éve nem volt ilyen rossz hónapja az amerikai feldolgozóiparnak

2019. június 4. 10:02
Májusban tíz éve a legkisebb mértékben növekedett az amerikai feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált jelentése szerint.

Májusban 50,5 pontra, 2009 szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent az előző havi 52,6 pontról a feldolgozóipari beszerzésimendzser-index (BMI). A mutató előzetes 50,6 pontos értéke alapján a piac némileg kisebb csökkenésre számított. 

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének az erősödését, 50 pont alatti értéke pedig a gyengülését jelzi. 
„A májusi adatok alapján az amerikai feldolgozóipar közel tíz éve a leggyengébb hónapját produkálta, a BMI a globális pénzügyi válság óta a legalacsonyabbra csökkent” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Hozzátette: az új megrendelések tíz éve első alkalommal csökkennek, a vállalatok emiatt egyre nagyobb számban termeléscsökkentésre és leépítésekre kényszerülnek. A rendelkezésre álló adatok alapján a feldolgozóipar teljesítménye fékező hatással lesz a második negyedévi GDP-növekedésre és ezzel párhuzamosan a foglalkoztatás növekedési ütemének a lassulására is számítani kell.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés