A száguldó magyar gazdasági növekedésnek is duplájával bővül a magyar kreatív ipar

2019. június 04. 10:11

Nyersanyagunk kevés van, de a fejünk mindig kéznél van, a kreativitásunk használata számunkra létszükséglet – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a 4. Kína-KKE (Kelet-és Közép-Európa) Kulturális és Kreatív Ipari Fórum megnyitóján.

2019. június 04. 10:11
null

Menczer Tamás hangsúlyozta: a kreatív ipar bővülése kétszerese a magyar gazdasági növekedésnek, pedig a teljes magyar növekedés is 5,3 százalék, ami a legjobb adatnak számít Európában. A tucatnyi ágazatból álló iparágból kiemelkedik a film, a reklám és a divat, a magyar vállalkozók jelenleg ezeken a területeken érhetik el a legnagyobb nemzetközi sikereket.

Az idén ünnepeljük a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját, a kétoldalú kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mit manapság, ezt mutatja az is, hogy a kereskedelmi forgalom 2018-ban meghaladta a 8,7 milliárd dollárt, ami mintegy 10 százalékos növekedés az előző évhez képest – mondta az államtitkár.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kreatív iparért felelős miniszteri biztosa a rendezvényen a kreatív ágazatok gazdasági és társadalmi jelentőségét hangsúlyozva kiemelte, hogy siker ezen a téren is csak együttműködéssel érhető el. Fülöp József megjegyezte, hogy a kreativitásnak Magyarországon jelentős hagyománya van, és fontos szerepe lehet a hosszú távú gazdasági célok elérésében. A kreatív ipar számára kedvező feltételt jelent a gazdasági és politikai stabilitás, a kiszámítható jogi és a befektetői környezet, valamint a kormány elkötelezettsége az innováció iránt – tette hozzá.

Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete a rendezvényen úgy értékelte, hogy a két ország kapcsolatai a nemzetközi környezet változásától és a földrajzi távolságtól függetlenül is kedvezően alakultak évtizedeken át. Magyarország keleti gyökereinek köszönhetően a kétoldalú kapcsolatok erősek és bizalmon alapulnak, a kínai kultúra Budapesten európai viszonylatban is egyedülállóan sok programmal és intézménnyel lehet jelen – tette hozzá.

A kínai delegáció vezetője üdvözölte, hogy Kína és Közép-Európa között nem csupán a kereskedelem, hanem a kreatív ipar és a kultúra kapcsolatai is erősödnek. Utóbbiakat a kínai kulturális és turisztikai minisztériumot képviselő Ma Feng a társadalmi fejlődés feltételének nevezte.

A kulturális ipar – mint mondta – a kínai GDP-n belül is a legjelentősebben bővülő területek egyike, így mára a kreatív ágazat az ország gazdasági erejének meghatározó része. Kína világszinten szeretné bővíteni a kulturális kereskedelmét, és úgy látja, hogy a közép- és kelet-európai államokkal kialakított együttműködés tartogat még olyan lehetőségeket, amelyek a gazdaság más területeit is erősíthetik – hangsúlyozta.

Ma Feng a kapcsolatok erősítése érdekében tapasztalatcserét, a közös projektek együttes támogatását, és hatékonyabb kapcsolatokat szorgalmazott a kreatív gazdaság, a turizmus, az innováció területén. Szorgalmazta egyúttal olyan platformok megteremtését, ahol Magyarország és a térség államai, valamint Kína bemutathatná kulturális eredményeit és eseményeit, és segítséget ígért ahhoz, hogy a helyi vállalatok és a kreatív szakemberek megjelenhessenek a távol-keleti ország nemzetközi vásárain, szakmai rendezvényein.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. június 18. 08:58
Jaj megint a tények! Mi lesz veled így ellenzék?
thomsen
2019. június 16. 13:01
a rendes magyar ember útályja a kreattív ipart mert az lipcsí találmány meg bólsevikk liberrált csaló szem fény vesztés nem rendes magyar élet érzés csak mű dolog! ezért kel örülni ha öszemegy meg mert nem is keresztyén
ThunderDan
2019. június 05. 16:24
Most már végképp takarodnia kell a Zorbánnak! :)
balsors
2019. június 05. 10:17
A GKI kutató intézet felvételt hirdet jósnőknek, szakértői állás betöltésére, rontás képzettséggel rendelkezők előnyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik