Matolcsy: A természetben is a fenntartható modellre kell törekedni, akárcsak a gazdaságban

2019. június 04. 09:59

A természetben is a fenntarthatóságra, a fenntartható modellre kell törekedni, akárcsak a gazdaság, a társadalom területén – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn Budapesten. Az eseményen elhangzott, hogy a rendszerváltoztatás óta a hazai szén-dioxid-kibocsátás 32 százalékkal, az energiafelhasználás 15 százalékkal, az üvegházhatású gázok kibocsátása mintegy 35 százalékkal csökkent, Magyarország 2030-ra pedig azt szeretné elérni, hogy jelentősen nőjön az elektromos autók használata az országban, és az 50 ezernél nagyobb lakosú városok új buszokként csak elektromos meghajtású autóbuszokat vegyenek.

2019. június 04. 09:59
null

A jegybankelnök ezt azon az ünnepségen mondta, amelyen első alkalommal vehették át az MNB Zöld Pénzügyek Díjakat „az ökológiai lábnyom csökkentéséért” legtöbbet tevő hitelintézeti, befektetési és biztosítási intézmények vezetői. A leginkább környezettudatos pénzügyi szolgáltatók egy éven át jogosultak a cím viselésére és a Zöld Pénzügyek Díj logó használatára. A számos pályázat közül a meghirdetett kategóriákban az OTP Bank, a K&H Bank, a KÖBE, a Vertis, illetve a Gránit Bank bizonyultak a legjobbnak.

A díjátadó rendezvényen Matolcsy György kiemelte: az MNB fontos célkitűzésének tekinti a hosszú távú fenntartható gazdasági növekedés elősegítését. Hangsúlyozta: az ökológia fenntarthatósága Magyarország versenyképességének egyik kulcseleme, amelyhez zöld közgazdasági gondolkodásra és megfelelő pénzügyi termékekre is szükség van.

A jegybank elnöke rámutatott: Magyarország fenntartható gazdasági növekedési pályára állt, ehhez azonban a gazdasági gondolkodásban a fenntartható fejlődés szempontjainak hosszú távú érvényesítésére, a természet erőivel való gazdálkodásban az etikus gondolkodásmódra van szükség.

A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyek terén is érvényesíti a zöld gondolkodást, a jegybank a portfóliójában zöld kötvényeket, azaz a természeti erőforrások megőrzését, a környezetvédelmi megoldások pénzügyi támogatását segítő értékpapírokat is tart – fűzte hozzá Matolcsy György.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára hangsúlyozta: Magyarország eddig is jelentős eredményeket ért el a környezetvédelem területén, 1990, vagyis

a rendszerváltoztatás óta a szén-dioxid-kibocsátás 32 százalékkal, az energiafelhasználás 15 százalékkal, az üvegházhatású gázok kibocsátása mintegy 35 százalékkal csökkent.

Magyarország 2030-ra azt szeretné elérni, hogy jelentősen nőjön az elektromos autók használata az országban, és az 50 ezernél nagyobb lakosú városok új buszokként csak elektromos meghajtású autóbuszokat vegyenek. Az is a tervek között szerepel, hogy az elektromos energia előállításában a szén, illetve a szénhidrogének felhasználása nagymértékben visszaszoruljon – jelezte az ITM államtitkára.

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági igazgatóságának vezetője kiemelte: a jövőben nőni fog a természet fenntarthatóságát segítő pénzügyi termékek száma. Ez azért is nagyon fontos, mert a világ közel van az elszabaduló klímaválsághoz, de még ennél is előbb bekövetkezhet az egész világ társadalmi-gazdasági fejlődését befolyásoló vízválság – mutatott rá.

Az MNB közölte: a Zöld Pénzügyek Díj bíráló bizottsága 2019-ben a Zöld Bank Díjat a K&H Bank Zrt.-nek ítélte oda, amely az egyik legfontosabb napenergia-finanszírozó bank, és környezetirányítási rendszere is kiemelkedő. A Zöld Biztosító Díjat a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kapta, elsősorban a zöld szempontok biztosítási termékekben való fokozott érvényesülése miatt. A Zöld Befektetési Szolgáltató Díjjal a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. zöld tevékenységét ismerték el, amely a szén-dioxid kibocsátási egységek kereskedési piacának európai szinten is meghatározó szereplője. A Zöld Pénzügyi Innovátor különdíjat a Gránit Bank Zrt. nyerte el, elsősorban a teljes körű digitális működéséért, illetve a zöldenergia finanszírozásban betöltött szerepéért.

A pályázat összesített kategóriáját jelentő Zöld Pénzügyi Díjjal a bíráló bizottság az OTP Bankot jutalmazta, amely a banki és befektetési szolgáltatásaiban egyaránt megjelenít zöld elemeket, s a fenntarthatósági szempontú kutatás, oktatás és pénzügyi szponzorálás területén is példaértékű szerepet tölt be.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pot_ember
2019. június 06. 17:24
Szerintem az első kommentelő nem pénzért írogat témához nem illő propaganda szöveget. A bértrollok most pihennek nincs kampány, szerintem fizetést sem úgy kapnak ilyenkor mint kampány üzemmódban (egyébként sem hozta meg tevékenységük a kívánt eredmény). Szerintem az első kommentelő egy ellehetetlenített független, objektív, magyar média munkatársa, aki munkaidejében kénytelen a propaganda sajtó komment szekciójában trollkodni.
Zsolt75
2019. június 05. 14:58
Szerintük a lalié is Orbáné volt. Aztán kiderült, hogy mégsem.
békalepcse
2019. június 04. 16:16
Akkor talán tessék támogatni a vízgazdálkodást és a vízredszereket helyreállító műveleteket! A felmelegedéshez a széndioxidnak nem sok köze van. Az az anyagkörforgalom megakadása miatt halmozódik a légkörben, mert a cokettőt elnyelni képes és azt a föld köpenyébe juttatni tudó felszíni vizek egy része hiányoznak a rendszerből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik