Éllovasból az egész régió sereghajtói lettünk

2019. június 4. 9:20

Bojár Gábor
Népszava
A gazdaság állapota mindennek ellenére viszonylag jónak mondható. Interjú.

„Nem gondoltuk 1987-88-ban, hogy a Kádár rendszernek a mi életünkben vége lesz. De tulajdonképpen igazunk is volt, hiszen valójában ma sem ért véget, csak volt benne egy 20 éves szünet. De ha már ezt az analógiát használjuk, az is igaz, hogy az eredeti Kádár-rendszerben becsben tartották a kultúrát és főleg az utolsó harmadában már nem csak a párthűség, de a szakértelem is számított a gazdaságban. Erről most nem beszélhetünk. A maiak a közbeszerzéseken tarolnak, nem látom, hogy exportban is versenyképesek lennének. A legismertebb NER-lovagokról nehezen tudom elképzelni, hogy képesek lennének jól irányítani a hozzájuk vándorolt vállalat-birodalmakat, vagy akár csak profi menedzsereket felvenni erre. Egy jó menedzser is csak akkor tud eredményt produkálni, ha a tulajdonos is ért ahhoz, amit csinál és jól tudja motiválni. Persze azt is el kell ismernem, hogy a kormányzatban, részben láthatatlanul a háttérben, van néhány profi is. Nekik is köszönhető, hogy a gazdaság állapota mindennek ellenére viszonylag jónak mondható. Persze ebben nagy szerepe van az uniós forrásoknak, de az eredmény lehetne jobb is. A régióban egy főre vetítve, ha jól tudom, mi jutottunk a legtöbb uniós forráshoz, és eközben éllovasból az egész régió sereghajtói lettünk, már csak a Bulgária van mögöttünk. De kétségtelen van egy fajta fellendülés.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Unalmas már ez a sereghajtó szöveg. És persze nem is igaz. Az viszont sokat elárul a tisztelt szerzőről, hogy a Kádár rendszer 20 éves "szünetének" azt az időszakot tartja, amikor Horn, Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai voltak hatalmon. Egytől-egyik a Kádár rendszer kiszolgálói, haszonélvezői.

Válaszok:
Schollander | 2019. június 4. 13:43

Igen, érdemes elolvasni az egészet.
A szoci rendszerváltás előtti gazdálkodást jónak tartja, pedig éppen ez volt a szocializmus bukásának egyik jelentős oka.

Mi a fenét jelent az, hogy "már csak Bulgária van mögöttünk"? Románia pl. mikor előzött?

Szlovákia megvan, az Gyurcsányék alatt. És ugye az általuk itthagyott devizaválság sem az utolérést szolgálta a FIDESZ első éveiben, ugyanakkor azóta egész tisztességes autóipar került ide, ami a tót föllendülés alapja is volt.

Ez a Bojár elég öreg ahhoz, hogy tudja ezeket a dolgokat. Ezért felmerül, hogy szándékosan csúsztat- finoman szólva.

"éllovasból az egész régió sereghajtói lettünk"

Ez a cikk ugye 2009-10 környékén íródott?
UGYE?

"Éllovasból az egész régió sereghajtói lettünk
2019. június 4. 09:20"
MI VAN KOTSOG, NEM MEGY AZ "ÜZLET"?
Visszaesésed van, pedig hűen követed a mocskos rotcsildi receptet?
Mindjárt sereghajtók...
Éllovasból... Mikor besöpörted a szajrét, a haverjaiddal hédereltél, avóta zéllovas, nemigaz, kotsog?

Karinthy Frigyes:
Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára
"...nem mondtam ki azt a szót soha. És most már nem is tudom kimondani, csak ennyit: valami fáj, ami nincs. Valamikor hallani fogsz majd az életnek egy fájdalmas csodájáról – arról, hogy akinek levágták a kezét és a lábát, sokáig érzi még sajogni az ujjakat, amik nincsenek. Ha ezt hallod majd: Kolozsvár, és ezt: Erdély, és ezt: Kárpátok – meg fogod tudni, mire gondoltam.”"
Akiknek ezt az örök fájdalmat köszönhetjük:
Mocskos rotcsildi zsidó, vagy
Rotcsildi mocskos zsidó?
Melyik a helyes, mert az egyik feltétlenül az...- meg az ilyen aljadék Bojárok...

"Az viszont sokat elárul a tisztelt szerzőről, hogy a Kádár rendszer 20 éves "szünetének" azt az időszakot tartja, amikor Horn, Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai voltak hatalmon."

Inkább rólad árul el sokat, hogy nem tudsz számolni.
Az az időszak, amikor
Horn, Medgyesy, Gyurcsány és Bajnai voltak hatalmon
az összesen
– nem 20 év,
– hanem 12 (tizenkettő) év volt.

"A régióban egy főre vetítve, ha jól tudom, mi jutottunk a legtöbb uniós forráshoz, és eközben éllovasból az egész régió sereghajtói lettünk, már csak a Bulgária van mögöttünk."

Hazug geci.

A népszaharánál milyen szempontok szerint válogatják ki ezeket a rosszindulatú kattogókat?

Na látod, EZÉRT nem kerültök kormányra még jó pár évig, Bojár és a brancs.

De ez a nyomi Bulgáriát emlegeti, tehát nem a visegrádi régióról beszél. Össze vissza hazudozik.

"Egy jó menedzser is csak akkor tud eredményt produkálni, ha a tulajdonos is ért ahhoz, amit csinál és jól tudja motiválni."

Kapitális marhaságokat mond ez az ember. Egy tulajdonosnak akár ismernie se kell a menedzsert.
Egy tulajdonosnak akár semmit se kell értenie a bizonyos üzlethez, vállalkozáshoz.

Az IQ pont arra van, hogy a gátló tényezőket legyőzzed vele.
Ha pont ezt nem tudod, akkor neked pont IQ-d nincs semmi.

Így van, jelenleg a forint árfolyama sokkal jobban függ a banki alapkamattól, mint a gazdaság állapotától, és erős a gyanúm, hogy szándékosan tartják a forintot a gyenge oldalon (erősíti az exportot, és gyengíti az importot, amúgy is fenyeget a külker mérleg negatívba fordulásba, illetve ez a hazai cégeket is erősíti. Nem véletlen, hogy Németország gyenge oldali márkával szállt be az Euróba - ahogy a görögök meg erőssel.
Amúgy szerintem a GDP sem egy jó mérőszám, sokkal jobb lenne a GNI-t használni, de mindenhol a GDP arányos államadósságot használják, így maradni fog a GDP fetisizálása.
Amúgy szerintem ezt mind tudta Stenosis is, csak épp a véleménye volt meg hamarabb, és ahhoz keresett egy azt alátámasztó mutatót.

"A magyar rendszer a legigazságtalanabb, hiszen itt a legtehetősebbek gyermekei jutnak be a magas pontszámokat megkövetelő ingyenes állami képzésbe, mivel az ő családjuk engedheti meg a drága különórákat, felkészítő tanfolyamokat."

Hm... Bojár András askenázi zsidó származású fizikus- üzletember. A Radnótiba járó diákok zöme szintén zenész és 99 százalékuk egyetemekre kerül. Aminek nem az a magyarázata, hogy kurva sok pénzt költenek különórákra, hanem az, hogy kurva okosak.
De járjon elő jó példával Bojár András: hány szegénységből jött cigány munkatársa van a Graphisoft-nál? Tippelek: nulla...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés