Kínai védelmi miniszter: nem kizárt, hogy katonai erővel egyesülne újra Tajvannal Kína

2019. június 2. 19:18
Kína mindent megtesz, hogy békés úton egyesülhessen újra Tajvannal, de nem zárja ki a katonai erő bevetését sem – jelentette ki Vej Feng-ho kínai nemzetvédelmi miniszter vasárnap Szingapúrban a Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint.

Tajvan kérdése Kína szuverenitásának és területi egységének problémáit veti fel, márpedig Kína újraegyesülésének be kell következnie, és be is fog következni  hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: abban az esetben, ha bárki el merészeli szakítani Tajvant Kínától, a kínai hadseregnek nincs más választása, mint hogy minden áron megvédje a nemzet egységét.

Vej arra figyelmeztetett: kudarcra van ítélve minden, Kína felszabdalására vonatkozó kísérlet, ezért bármiféle külföldi beavatkozás a Tajvan kérdésbe ugyanígy nem járhat sikerrel. „Rendkívül veszélyes lenne alábecsülni a kínai hadsereg elszántságát” – mondta.

A nemzetvédelmi miniszter Szingapúrban a Shangri-La dialógusnak nevezett ázsiai biztonsági csúcson vett részt, amelyet 2002 óta minden évben megrendeznek a brit Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (International Institute for Strategic Studies) valamint a szingapúri kormány közös szervezésében. 

Az idei, három napig tartó eseményre mintegy 40 országból érkeztek védelmi miniszterek, törvényhozók és szakértők, hogy megvitassák az ázsiai és csendes-óceáni térség biztonsági kérdéseit. 

Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van, de Peking az egy Kína elv alapján saját területének tekinti.

Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált azt követően, hogy Caj Jing-ven, a függetlenség párti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt aztan varhatod a fletoval meg dobrevval parolazo mozgalmadtol ha valaha is uj vezetes lenne beloluk...

Elemzők szerint nincs olyan forgatókönyv, hogy Sziberia Oroszország része maradjon. A kérdés csak a hogyan és a mikor.

Senki sem "vár" egy konfliktusra, ha neki abból haszna van, hanem a háttérből igyekszik gerjeszteni, ezek a proxy-háborúk, mint ami Vietnámban vagy Afganisztánban is volt.
Tajvan jelenleg semmit sem akarna kevésbé, mint az összeborulást a népi Kínával, már csak Tajvan eredete miatt is: menekülnek a Maoék elöl.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés