Nagyot zuhant a nyugat támogatottsága Közép- és Kelet-Európában

2019. június 2. 16:14

Kevin Doremus
71 Republic
A transzatlanti tudósok gyakran az idegengyűlölet és illiberalizmus bélyegét sütik rá a közép-kelet-európai emberekre.

„A GLOBSEC 2018-as felmérése alapján a közép- és kelet-európaiak több mint hetven százaléka egykor a nyugathoz tartozónak vallotta magát. Azonban a gazdasági és migrációs válság után, illetve az Európai Unió természetéről zajló heves viták hatására a nyugat támogatottsága nagyot zuhant. Egy közelmúltban végzett felmérésben a csehek 59 százaléka és a szlovákok 78 százaléka érezte úgy, hogy nem tartozik Európa nyugati részéhez. Lengyelország lakosságának mindössze 42 százaléka nyugatpárti, illetve a 18-24 éves korosztály esetében még alacsonyabb, csupán 27 százalékos a nyugat támogatottsága. Magyarországon ez a szám 46 százalék.

A transzatlanti tudósok azt próbálják kitalálni, hogy vajon mi válthatta ki a nyugattól való elpártolást a posztszocialista államokban. Ezek a tudósok gyakran az idegengyűlölet és az illiberalizmus bélyegét sütik rá a közép-kelet európai emberekre, illetve gyanakodnak, hogy az orosz befolyás beszivárgott a sajtójukba. Arról viszont nem szólnak a hírek és

nem érkezik magyarázat, hogy a kitelepült állampolgárok miért települnek vissza a hazájukba.

(...)

Kelet-európai kutatók rámutattak, hogy Közép- és Kelet-Európa vallási és kulturális határvidékek. A katolikus és ortodox szlávok közötti vallási törésvonal meghatározó. A bizánci kultúrkörhöz kapcsolódó ortodox szlávok a kelethez érzik közel magukat. A Római Birodalomhoz kapcsolódó katolikus szlávok vagy nyugatiként, vagy a nyugat és a kelet közöttiként tekintenek magukra.

Végül, fontos említést tenni a történelmi és kulturális különbségekről Közép- és Kelet-Európa, illetve Nyugat-Európa között. Ha a nyugat nem érti meg a történelmi kontextust, nem kell csodálkozni, hogy csökken a nyugat támogatottsága a régióban. A nyugatnak el kell ismernie a különbségeket és figyelmesen ehhez igazítani politikáit; a különbségek felismerése segíthet megtalálni a közös alapot azokban az ügyekben, ahol az érdekek egy irányba mutatnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolod, hogy a nyugat kritikája rögtön oroszbarátságot jelent? Netán úgy érzed, hogy a nyugatot csak hódolat illeti, nem bírálat?

Pontosan.
Az elmúlt időszakban meg-és kiismertük őket és ez nem vált az előnyükre.
Régen csodálattal néztük őket, ezt saját maguk rombolták le bennünk.

Az EP képviselőknek kötelező történelem órán kéne részt venniük rögtön az eskütétel utáni hetekben. Semmiféle hiányzás nem lenne elfogadható.
Az nem lenne jó megoldás, hogy kapnak egy-egy ismertetőt az országok történelméről, mert nem olvasnák el.

Az angol eredetiben nincs is ilyen szó.
A fordító egy marha.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés