Ezekkel az alkalmazásokkal kereshetünk a legkönyebben pénzt

2019. május 29. 11:20

Takács Zsolt
Tíz évvel korábban senkit nem lehetett volna meggyőzni arról, hogy a jövőben a telefonon, egy applikáció segítségével lehet majd pénzt keresni. Az elmúlt tíz év alatt azonban akkora változások mentek végbe, amelyek lehetővé tették a szabadúszók számára azt, hogy akár meg is éljenek abból a pénzből, amit a telefonjuk segítségével keresnek. Mutatjuk a lehetőségeket.

Az angolul gig economy kifejezéssel olyan munkapiacot, illetve munkaerőt ír le az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal amely „egyszeri feladatokra vagy projektekre szerződik, és általában digitális piactereken keresztül bérlik fel alkalmi munkára.” Ez a terület mára többmilliárdos piacot jelent a globális gazdaságban: ma nagyjából 57 millió ember dolgozik valamilyen alkalmazáson keresztül az Egyesült Államokban.

A TitleMax összesítésében 150 alkalmazást emeltek ki különböző kategóriákra bontva a telekocsi szolgáltatásoktól a szállításon keresztül a multimédiáig, amelyek közül most bemutatjuk a legérdekesebbeket.

earn money with apps

Legyél te is szinkronszínész!

A TaskRabbit alkalmazással segítséget kérhetünk másoktól a legkisebb feladatok elvégzésére is, például bútorok pakolására. A céget 2017-ben megvette az IKEA, hogy a felhasználók adatait és szokásait megismerje, így saját szolgáltatásait is fejleszthesse. A LawnLove nevű telefonos applikáció segítségével pedig bárki kertésszé válhat. Vannak olyan alkalmazások is, amelyek segítségével „rendes munkahelyünk” lehet pár napra, ilyen alkalmazás a Wonolo vagy a Moonlighting. Akár piackutatást is végezhetünk a Field Agent applikáción keresztül, vagy szinkronszínészekké is válhatunk a VoiceBunny segítségével.


Szállíts valamit!

Amennyiben rendelkezünk egy autóval, akkor számos szállítással kapcsolatos alkalmazásnak vehetjük hasznát. A legismertebb a sokat kritizált Uber, ahol egy-két hét alatt megkezdhető a munka és elméletileg 19 dollárt is lehet keresni egy óra alatt, bár a valóságban több hír érkezett arról is, hogy a felhasználók azért szerveződnek, hogy a gyakorlatban sokszor csupán 3,75 dollárra kijövő órabért növeljék a cég extraprofitja kárára. Ezenfelül rengeteg szállítmányozási lehetőségünk is van az ételtől a bútorokig. Erre a piacra lépett be az Amazon is az Amazon Flex nevű alkalmazással.

Add bérbe a parkolóhelyed!

Tárgyainkat nem csak használni, hanem kiadni is lehet, például ha az „üléseket” ajánljuk fel egy hosszabb út esetén: ilyen a Magyarországon is működő Oszkár telekocsi alkalmazás is. A legérdekesebb bérbeadó applikáció az USA-ban működő SPOT, vagy Just Park. Ezeknek a segítségével

kiadhatjuk a saját lakásunkhoz tartozó parkolóhelyeinket,

bár ezt sok országban és városban betiltották már. Az egyik legismertebb bérbeadó alkalmazás persze az Airbnb, amelynek segítségével könnyedén kiadható a saját tulajdonban lévő lakás az utazók számára, jelentős haszonnal.

Olvass pénzért!

Ha persze nem kiadnánk, hanem eladnánk, akkor a továbbra is nagyon elterjedt, használt tárgyak eladását lehetővé tevő weboldalak és alkalmazások biztosíthatnak némi jövedelmet. Természetesen szellemi termékeinket is eladhatjuk, például saját írásainkat és műveinket a Kindle rendszerében. Sőt, több alkalmazás is létezik arra, hogy egyszerűen pénzért olvassunk, pontosabban lektoráljunk.

Taníts online!

A gyermekfelügyelet már az internet és az okostelefonok elterjedése előtt is népszerű rugalmas munkaidős állás volt, de az erre szolgáló speciális alkalmazások, mint például az Urbansitter nagyban megkönnyíti e téren a munkavállalást. Idősebb gyermekek esetében a korrepetáló tanárokat támogató applikáció jön szóba, amellyel egy tanár egy óra online tanításért elvileg akár 20 dollárt is megkereshet. 

Add el a magánéleted!

Olyanok is vannak, akik kérdőívek kitöltésével próbálnak pénzt keresni, ilyen alkalmazás például a Swagbucks, vagy a Survey Junkie. Ezenfelül sokan jutnak extra bevételhez azzal, hogy egyszerűen megengedik, hogy egy alkalmazás figyelje, mit csinálnak éppen a telefonjukon, így gyakorlatilag

pénzért mondhatunk le a magánéletünkről és az adatainkról 

– ami nem túlzottan biztonságtudatos megközelítés, de az alkalmazás felhasználói szerint jobb is, mintha ingyen tennénk ugyanezt.

Mondj valamit az embereknek!

Természetesen az egyik legismertebb videómegosztó platformon, a Youtube-on is könnyen pénzhez lehet jutni és sokan használják is ezt a lehetőséget. Így van ez a Twitch esetében is, amely leginkább az élő közvetítésekre és a közvetlen támogatásokra szakosodott.

Valósítsd meg!

A felsoroltakon kívül rengeteg különféle alkalmazással lehet pénzhez jutni, azonban a legtöbb kizárólag az Egyesült Államokban érhető el. Azonban az ábránkon bemutatott alkalmazások jól illusztrálják a digitális gazdaságban lévő lehetőségeket a hazai cégek és munkavállalók szempontjából is.

A jövőben talán egyre több hasonló újítás érkezik Budapestről is, hiszen a magyar főváros lesz a brexit utáni elsőszámú startupközpont egy brit kutatás szerint. Jó példa erre a magyar fiatalok által megalkotott BeeNet, mely egy interaktív hálózat méhészek, mezőgazdasági termelők és hatóságok közötti kapcsolattartásra – a csapatra a Design Terminal nemrég megrendezett startupversenyén figyelt fel a közvélemény.

Magyarországon egyelőre kevesebb alkalmazás érhető el a fenti listából, de elterjedt az Airbnb és a Youtube, illetve az egyéb közösségi médiafelületeken, például az Instagramon való pénzszerzés is egyre népszerűbbnek számít. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés