Nobel-díjas közgazdász: Kérdés, hogy működik-e a demokratikus kapitalizmus

2019. május 29. 11:10
Sir Angus Deaton közgazdász szerint Nagy-Britanniában túlságosan nagyra nőtt az egyenlőtlenség a fizetések, a jólét és az egészségügy terén is.

Projekt indul az egyenlőtlenségek felmérésére

Egyre félelmetesebb, ahogyan növekedszik az egyenlőtlenség a „nagy szigeten” – véli Sir Angus Deaton. A 73 éves közgazdász attól is tart, hogy Nagy-Britannia követni fogja az Egyesült Államok „példáját” és hamarosan a világ egyik legegyenlőtlenebb országává válhat. 

Az edinburgh-i születésű közgazdász vezette azt a májusban megjelent, egyenlőtlenségekkel foglalkozó kutatást, amelyben együttműködött az Institute for Fiscal Studies kutatóintézettel is és a közös projekt keretében tovább kutatja majd a brit egyenlőtlenségek növekedését. A nagyszabású kutatási projekt a következő öt évben tervez átfogó képet adni a brit egyenlőtlenségi problémákról.

Vannak dolgok, amelyben Nagy-Britannia még mindig sokkal jobb, mint az Egyesült Államok. „Biztosítanunk kell, hogy az Egyesült Királyságban ne valósuljanak meg olyan horrorisztikus jelenségek, mint amelyek az USA-ban történtek” – nyilatkozott a Guardian-nek

A pénzügyi szektor bérei kilőttek, a többieké stagnál

Deaton aggodalma a Trade Union Congress (TUC) elemzéséből fakad, amelyből kiderült, hogy a brit pénzügyi szektorban kapott fizetések magasan túlszárnyalták az összes többi brit fizetést az utóbbi évtizedben. Volt olyan, hogy

a bérek hetente inflációval igazítva átlagosan 120 fonttal növekedtek a pénzügyi szektorban,

miközben egy átlagos brit dolgozó 17 fonttal járt rosszabbul hetente a növekvő árakat is figyelembe véve.

De ezen kívül – Deaton szerint – a földrajzi elhelyezkedés is egy fontos tényező az egyenlőtlenségek növekedésében, így természetesen London  és lakói egyre jobban élnek. Emiatt olyan érzés alakul ki az emberekben, hogy ha valaki nem a brit főváros közelében él, akkor nagyon rossz dolgok történnek vele, eközben a fővárosiak csak kedvező fejleményekre számíthatnak. Nem világos, hogy mi indokolja, hogy bárkit is ily módon hátra kellene hagynia a társadalomnak – magyarázta a közgazdász. 

Robert Joyce és Xiaowei Xu egy korábbi kutatásukban kimutatták, hogy az úgynevezett „kétségbeesett halálok” száma a brit férfiak között megduplázódott a kilencvenes évek óta. Ezen halálok száma százezer emberből a férfiaknál 31-ről 61-re emelkedett, a nőknél pedig 15-ről 26-ra. Deaton szerint ezek olyan adatok, amelyek azt mutatják, hogy Nagy-Britannia az egyenlőtlenségek terén az USA nyomdokaiba lépett.

inequality uk housholds 2017

Működik a demokratikus kapitalizmus?

A háztartások adatait vizsgálva is aggasztó a helyzet – hangsúlyozta a princetoni professzor. A leggazdagabb egy százalék háztartási jövedelmekből való részesedése közel háromszorosára emelkedett a hetvenes évek óta, három százalékról nyolc százalékra. Eközben az alacsonyabban kereső háztartások jövedelme alig emelkedett a kilencvenes évek óta. 

Deaton szerint felmerül a kérdés, hogy működik-e a demokratikus kapitalizmus, ha az csak a társadalom egy része számára biztosít jólétet, azaz csak kevesek érzik a működésének előnyeit.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés