Nyelvet és szokványokat magolnak, hogy kapitalizmust színlelhessenek

2019. május 29. 10:13

Leopold Lajos
Színlelt kapitalizmus
Lesz-e még ereje, ideje az igazi magyar kapitalizmusnak, hogy a színlelttel birokra keljen?

„Nyugat piaca és hitele kedvéért Kelet-Európa megtelik mimikri-társadalmakkal, melyek tőkés jogrendet verejtékeznek ki, aránytalan bürokráciát, nyomasztó fegyverkezést s céltalan, Don Quijote-i diplomáciát kénytelenek fenntartani; lemásolják a nyugati törvénykönyveket, felhúzzák a nyugati uniformist, meghozatják Schneider és Krupp remekeit, s nyelvet és szokványokat magolnak, hogy kapitalizmust színlelhessenek. (...)

Csakhogy a nyugati államhitellel egymagában véve kapitalisztikus termelő rendet teremteni nem lehet. (…) A kívülről jött kapitalizmus elkerülhetetlenül deformálódik a belső termelésben, melyből a kapitalisztikus jelleg még hiányzik; felemás, erőltetett tőkés rend burjánzik fel országszerte, mely idegen bankóval kezdte, nem a honi rézkrajcáron. Egyesek gyengéiből, nem az ország erőforrásaiból gyarapszik e kapitalizmus. Függ az idegentől, de idegen a néptől, melytől függenie kellene. Lesz-e még ereje, ideje az igazi magyar kapitalizmusnak, hogy a színlelttel birokra keljen?”
 

Forrás: Leopold L. (2002): Színlelt kapitalizmus. In: Kövér Gy. (szerk.): Magyarország társadalomtörténete I. A reformkortól az I. világháborúig (Szöveggyűjtemény). Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 11–29. 11–13., 28–29.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért Ázsiában vannak működő "harmadik utas" modellek, ahol tehát nagyon erős állami beavatkozással modernizálták a társadalmakat. Lényegében mindenütt így történt Indiától Japánig, persze a siker korántsem egyenlő.

A problméma szerintem nálunk a "nyugati bankókkal" van: a legfontosabb gazdasági verseny, hogy azt a rengeteg pénzt, amit EU-finanszírozás formájában ráöntenek az országra, ki lopja el. Kb. biztos vagyok abban, hogy ha nem a FIDESZ tenné, megtenné más, mert ez egyszerűen így működik.

Van az az amerikai mondás, hogy "a sikerrel nehéz vitatkozni". Szerintem most épp ez a helyzet. Amíg - igazából tökmindegy milyen okból - kitart a 3-5%-os gazdasági növekedés eladósodás nélkül, a kormány- ill. a gazdasági rezsimváltásnak kb. zérus az esélye.

Ha sokáig kitart, akkor végülis a FIDESZ levezényel egy eredményes modernizációt. Ha nem, akkor ideje lesz új modell után nézni. Most a kivárás ideje van, ahogy én látom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés