Ismét válságot szíthat az IMF Argentínában

2019. május 29. 0:19

Hector R. Torres
Project Synsicate
Sajnos, a történelem ismételheti önmagát.

„Argentínának először 1958-ban kellett hitelt felvennie a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). Az azóta eltelt hat évtizedben az ország 22 megállapodást írt alá az IMF-fel. Ezek közül a legtöbb félresiklott vagy meghiúsult.

Üzletbarát megítélése ellenére Argentína jelenlegi elnöke, Mauricio Macri is ezt a trendet erősíti. Alig több mint három év alatt kormányzata két megállapodást is aláírt a valutaalappal.

A legújabb fejlemények azt jelzik, hogy Argentína és az IMF zűrzavaros kapcsolatának története valószínűleg megismétlődik.
Ennek legújabb fejezete 2018 júniusában kezdődött, amikor az ország költségvetési és folyófizetésimérleg-hiánya összességében a GDP 11 százalékát tette ki. A befektetők elkezdték mellőzni az argentin állampapírokat, ami arra kényszerítette a Macri-kormányzatot, hogy az IMF-től kérjen segítséget.

(...)

Sajnos, a történelem ismételheti önmagát. Argentína 2001 októberében, mintegy hatvan nappal azelőtt, hogy csődöt jelentett, nyolcmilliárd dollárt vett fel az IMF-től. Ennek az összegnek a nagy részét az országot elhagyó intézményi befektetőktől történő pezóvásárlásra használták fel. Az IMF most ugyanazt a hibát követheti el. Nem várhatunk ettől mást, mint ami korábban is történt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés