Befektetési szakértő: Floridában már ne vegyen ingatlant!

2019. szeptember 12. 0:23
A klímaváltozás egyre inkább érzékelteti jelenlétét az ingatlanpiacon is. Spencer Glendon befektetési szakértő szerint a floridaiaknak minél hamarabb el kellene adni lakásukat, sőt azt tanácsolja, hogy már senki ne vegyen ott ingatlant.

A Woods Hole Research Center munkatársa, Spencer Glendon arra figyelmeztet, hogy a pénzügyi intézetek tönkretehetik a floridai gazdaságot, ha nem mérik fel megfelelően a part menti ingatlanok kockázatait és nem csökkentik az ingatlanhitelezés mértékét. Azt is javasolja, hogy a lakásvásárlók e térségben már ne kaphassanak 30 éves jelzáloghiteleket.

„Ami korábban egy hosszú időhorizontnak tűnt, az igazából nincs is annyira messze. Minél tovább várunk az alkalmazkodásra, annál fájdalmasabb lesz”  – mondta Glendon.

Floridában – ahol elég gyakoriak az árvizek és emiatt az infrastruktúra károsodása – sok biztosító és viszontbiztosító cég is figyelmeztetett, hogy kilép a helyi piacról, mert számára az öt százalékos (20:1) esélyű árvíz már túl gyakorinak számít. Ennek ellenére emberek ezrei költöznek Floridába, nagyon sokan ötven mérföldes körzetbe a parttól, ahol a legnagyobb az esélye az árvíznek.

A Floridai Biztosítási Reform Szövetség elnöke, Kevin McCarty szerint a bankok nem fogják egyhamar megszüntetni a hitelezést Floridában. A tenger szintjének emelkedéséből keletkező veszélyt a kaliforniai földrengésekkel hasonlítja össze és érdekesnek véli, hogy Kaliforniában is rengeteg olyan jelzáloghitelt adnak ki, amelyekben nincs földrengésre kiterjedő biztosítás, pedig a pusztító földrengések ne ismeretlenek arrafelé. 

Glendon ezért is buzdítja már arra az embereket, hogy készüljenek a jövőre a jelzáloghiteleik visszafizetésével és az ingatlanok eladásával. 

Asaf Bernstein, Matthew Gustafson és Ryan Lewis tanulmánya megmutatja, hogy a 0-6 láb vízszint-emelkedésnek kitett házakat hét százalékkal olcsóbban adják, mint a strandtól azonos távolságra lévő, de az emelkedéssel nem veszélyeztetett ingatlanokat

– mutatott a jelenség hátterére Noah Smith, a közgazdászok tehát már képesek is kimutatni a klímaváltozás hatásait az ingatlanárakban.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bizony veszélyes környék, és a szakértő úr még bele sem kalkulálta az árvíz után az ingatlant jó eséllyel meglátogató, hm, afrikai amerikai származású fosztogató bandák okozta kárt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés