Befektetési szakértő: Floridában már ne vegyen ingatlant!

2019. szeptember 12. 00:23

A klímaváltozás egyre inkább érzékelteti jelenlétét az ingatlanpiacon is. Spencer Glendon befektetési szakértő szerint a floridaiaknak minél hamarabb el kellene adni lakásukat, sőt azt tanácsolja, hogy már senki ne vegyen ott ingatlant.

2019. szeptember 12. 00:23
null

A Woods Hole Research Center munkatársa, Spencer Glendon arra figyelmeztet, hogy a pénzügyi intézetek tönkretehetik a floridai gazdaságot, ha nem mérik fel megfelelően a part menti ingatlanok kockázatait és nem csökkentik az ingatlanhitelezés mértékét. Azt is javasolja, hogy a lakásvásárlók e térségben már ne kaphassanak 30 éves jelzáloghiteleket.

„Ami korábban egy hosszú időhorizontnak tűnt, az igazából nincs is annyira messze. Minél tovább várunk az alkalmazkodásra, annál fájdalmasabb lesz”  – mondta Glendon.

Floridában – ahol elég gyakoriak az árvizek és emiatt az infrastruktúra károsodása – sok biztosító és viszontbiztosító cég is figyelmeztetett, hogy kilép a helyi piacról, mert számára az öt százalékos (20:1) esélyű árvíz már túl gyakorinak számít. Ennek ellenére emberek ezrei költöznek Floridába, nagyon sokan ötven mérföldes körzetbe a parttól, ahol a legnagyobb az esélye az árvíznek.

A Floridai Biztosítási Reform Szövetség elnöke, Kevin McCarty szerint a bankok nem fogják egyhamar megszüntetni a hitelezést Floridában. A tenger szintjének emelkedéséből keletkező veszélyt a kaliforniai földrengésekkel hasonlítja össze és érdekesnek véli, hogy Kaliforniában is rengeteg olyan jelzáloghitelt adnak ki, amelyekben nincs földrengésre kiterjedő biztosítás, pedig a pusztító földrengések ne ismeretlenek arrafelé. 

Glendon ezért is buzdítja már arra az embereket, hogy készüljenek a jövőre a jelzáloghiteleik visszafizetésével és az ingatlanok eladásával. 

Asaf Bernstein, Matthew Gustafson és Ryan Lewis tanulmánya megmutatja, hogy a 0-6 láb vízszint-emelkedésnek kitett házakat hét százalékkal olcsóbban adják, mint a strandtól azonos távolságra lévő, de az emelkedéssel nem veszélyeztetett ingatlanokat

– mutatott a jelenség hátterére Noah Smith, a közgazdászok tehát már képesek is kimutatni a klímaváltozás hatásait az ingatlanárakban.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bűbájos Küsmödy
2019. szeptember 19. 17:04
Nebassz! Pont most akartam venni egy partmenti luxusvillát Floridában! Csak a szeptemberi fizura vártam...
Bitrex®
2019. szeptember 19. 12:39
Cölöpökre kell a vízparti házakat építeni, mint Nagymaroson.
Starlord
2019. szeptember 19. 11:28
https://www.youtube.com/watch?v=cWiqM9x5Qmg Egyszer éri el egy erősebb Dorianhoz hasonló hurrikán a partot és lesznek bajok. Bár kétlem, hogy ezeket a "kutyaólakat" 30 éves jelzálogra vették volna. :D
Starlord
2019. szeptember 19. 11:28
Egy luxusvilla helyett inkább luxuskanalat vegyél, és akkor nincs gond. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik