Az örökké optimista IMF

2019. május 29. 13:15

Ashoka Mody
Project Syndicate
A valódi kockázatot azonban Olaszország hordozza. Ha szemügyre vesszük a válságra utaló indikátorokat, azok mindegyike krízisre utal.

„A valódi kockázatot azonban Olaszország hordozza. Ha szemügyre vesszük a válságra utaló indikátorokat, azok mindegyike krízisre utal. A termelékenység növekedése zéró – vagy akár negatív – szintű, lehetetlenné téve egy olyan belső dinamika kialakulását, amely kihúzhatná az országot a válságból. Az EKB-nak nincs mozgástere arra, hogy segítséget nyújtson. Az államadósság GDP-hez viszonyított 130 százalékos mértéke és az Európai Unió abszurd költségvetési szabályai szinte lehetetlenné teszik a fiskális élénkítést.

Az IMF, amely mindig tartózkodott attól, hogy vészharangokat kongasson a világgazdasággal kapcsolatban, különösképpen nem akarja a mostani pozitív hangulatot lehűteni. Ahogy azonban a gazdasági feltételek romlanak, ez a fajta megelégedettség valószínűleg sokba fog kerülni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az IMF azért többnyire akkor tud igazán optimista lenni, és akkor szeret eltekinteni a vészharangok kongatásától, ha a liberális gazdaságpolitikai ízlésnek megfelelő "szakértők" vezetnek egy országot (Gy. Ferenc, B. Gordon például...).

Unortodox gazdaságpolitikák esetén a hurráoptimizmusuk erősen csökken. Még akkor is, ha az eredmények egyértelműek. Olyankor kiderül, hogy az eredmények átmenetiek, egy komoly krízis előszelét jelentik, és különben is a régi mainstream gazdaságpolitikának köszönhetők.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés