Anarcho-kapitalizmus

El kell törölnünk a hagyományos gazdaság- és társadalompolitikát

2019. május 28. 22:30

Antony P. Mueller
Mises Institute

Az új évezred kihívásaira a politika és az állam kiiktatása lenne a tökéletes válasz.

„A szocialista irányelvek nem működnek. Nem működnek, mivel rontják a termelékenységet, ami pedig a jólét kulcsa lenne. Az új évezred kihívásaira az állami beavatkozás helyett a politika és az állam kiiktatása lenne a tökéletes válasz. El kell törölnünk a hagyományos gazdaság- és társadalompolitikákat. A jóléti állam és a kormányzati beavatkozás nem megoldás; kevesebb államra és több szabadpiaci kapitalizmusra van szükség.

A termelésben és a szolgáltatásokban a gépek kerülnek előtérbe, tehát a munkahelyek szofisztikáltabbak lesznek. A biztos munkahely már a múlté. A diploma sem garantálja már a biztos elhelyezkedést, nem biztosítás ez már a munkanélküliség ellen. Mindazonáltal az új technológiák magukban rejtik az általuk okozott probléma megoldását is, ugyanis amíg a technológiai fejlődés munkahelyeket töröl el, addig az innováció növeli a gazdaság termelékenységét is. A jövő fő sikertényezője pedig a minél magasabb termelékenység, nem pedig a növekedés és nem is a munkahelyek száma.

Nem a demokratikus szocializmus fogja megmenteni az ezredfordulós generációt, hanem az anarcho-kapitalizmus. 

Az új vívmányok feleslegessé teszik a politikai intézményeket és lehetővé teszik egyes állami funkciók privatizálását, például a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban. A pártpolitika és monopolisztikus államhatalom megszűnésével hatalmas pénzügyi teher hullana le az állampolgárok vállairól. Az államok nélküli világban a mindennapi élet kiadásai a mostaninak csupán töredékére csökkennének, és a jövedelem kis hányadát kellene csak a közösbe betenni. A termelékenység olyan magas lenne és olyan mértékben hajtaná fel a fizetések vásárlóerejét, hogy többé már nem kellene aggódni a biztos munkahelyek és a befizetendő számlák miatt.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141528