Az európai Kína-ellenes hullám szánalmas

2019. május 24. 10:41

Vákuum van. A pénz pedig nem szereti a vákuumot, így most a kínaiak hozzák ide a pénzüket. Interjú.

2019. május 24. 10:41
null
Yanis Varoufakis

„A német cégek szeretnének beruházni, de nem mernek. Mivel a német lakosság fele rosszabbul él mint tizenöt éve, a cégek félnek befektetni új termékek és szolgáltatások előállításába, mondván azokat úgysem vennék az emberek, tehát veszteséget könyvelne el a vállalat.

Beruházások helyett inkább ingatlanokat vásárolnak, ezzel viszont Berlinben felnyomják az ingatlanárakat és súlyosbítják az egyenlőtlenségeket. Azután pedig visszavásárolják a saját részvényeiket. A Volkswagen is ahelyett, hogy az elektromos autóiparba fektetne, inkább a saját részvényeit vásárolja vissza, mindeközben Kína elektromos autóban leköröz minket. De a németek továbbra is csak a rémes dízelautóikat gyártják és vásárolgatják tovább a saját részvényeiket, mert így megugrik a részvényeik értéke és az igazgatók bónuszai is, amelyek a részvényárfolyamokhoz vannak kötve.

(...)

A Kína-ellenes hullám Európában szánalmas. A kínaiak a saját dolgukkal foglalkoznak. Követik a saját érdekeiket. Ők türelmes befektetők, ami jó dolog. Nem azért jönnek, hogy gyorsan pénzt csináljanak, majd kivonuljanak. Ha megjelennek Kelet-Európában és az eurózóna olyan részeiben, mint Szlovénia, Szlovákia, Olaszország vagy Görögország, az azért van, mert Európában nincsenek beruházások. Ezért szeretnénk beruházási kötvényeket.

Vákuum van. A pénz pedig nem szereti a vákuumot, így most a kínaiak hozzák ide a pénzüket. Ez az európai döntéshozók hibája, akik hibát hibára halmoznak, az európai befektetéseket történelmi mélyponton tartják és miattuk maradnak a kínaiak, mint egyedüli beruházók.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2022. február 06. 00:12
Igen, és ez katasztrófa. Nemhiába dumál mindenki innovációról, amihez évek kellenek.
Karvaly
2019. június 25. 19:49
Azt onnan lehet látni, hogy Európa mekkora bajban van, hogy jelenleg már csak az autók az egyetlen értékelhető exportcikkei, a műszaki termékeiből hazai piacon csak a konyhai és fürdőszobai gépek maradtak meg, a szórakoztató elektronikája már csak a piaci morzsákat csipegeti, miközben a koreaiak-kínaiak dominálják ezt a piacot. A számítástechnikából és távközlésből is szinte teljesen kiszorultak. Ez az utolsó 30 év eredménye, és láthatóan még nem értünk le az aljára.
Karvaly
2019. június 25. 19:49
Viszlát Counter sokadik reinkarnációja, végleg feladtam az esélyt, hogy bármikor is valami értelmeset olvassak tőled. És itt nem a baloldali véleménnyel van a bajom, az jöhet, úgyis mindig fenyeget a belterjesség veszélye, az ellenkező vélemény segít újragondolni a saját álláspontot - de itt se álláspont, se világkép, se vélemény nincs, csak az üres ironizálás. X
makám
2019. június 20. 11:04
pedig kina nagyon veszélyes. annó a középkorban amikor a selyem utat nem zárták el az otománok élénk keresekedelem folyt európa-kinak között. de csak ezüstöt fogadtak el fizetőszeközként és semmit se vettek európából. a vége az lett hogy európa kifogyott az ezüstből és negativ volt a kereskedelem mérlege. most is ezt csinálják. adják el a szarjaikat de nem vesznek semmit. ha vesznek is csak azért hogy lemásolják szarva minden copyrigth jogra. és aprofitból egész afrikát és délamerikát gyarmatosították. kinának pusztulnia kell vagy mi fogon pusztulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik