Az európai Kína-ellenes hullám szánalmas

2019. május 24. 10:41

Yanis Varoufakis
Fortune
Vákuum van. A pénz pedig nem szereti a vákuumot, így most a kínaiak hozzák ide a pénzüket. Interjú.

„A német cégek szeretnének beruházni, de nem mernek. Mivel a német lakosság fele rosszabbul él mint tizenöt éve, a cégek félnek befektetni új termékek és szolgáltatások előállításába, mondván azokat úgysem vennék az emberek, tehát veszteséget könyvelne el a vállalat.

Beruházások helyett inkább ingatlanokat vásárolnak, ezzel viszont Berlinben felnyomják az ingatlanárakat és súlyosbítják az egyenlőtlenségeket. Azután pedig visszavásárolják a saját részvényeiket. A Volkswagen is ahelyett, hogy az elektromos autóiparba fektetne, inkább a saját részvényeit vásárolja vissza, mindeközben Kína elektromos autóban leköröz minket. De a németek továbbra is csak a rémes dízelautóikat gyártják és vásárolgatják tovább a saját részvényeiket, mert így megugrik a részvényeik értéke és az igazgatók bónuszai is, amelyek a részvényárfolyamokhoz vannak kötve.

(...)

A Kína-ellenes hullám Európában szánalmas. A kínaiak a saját dolgukkal foglalkoznak. Követik a saját érdekeiket. Ők türelmes befektetők, ami jó dolog. Nem azért jönnek, hogy gyorsan pénzt csináljanak, majd kivonuljanak. Ha megjelennek Kelet-Európában és az eurózóna olyan részeiben, mint Szlovénia, Szlovákia, Olaszország vagy Görögország, az azért van, mert Európában nincsenek beruházások. Ezért szeretnénk beruházási kötvényeket.

Vákuum van. A pénz pedig nem szereti a vákuumot, így most a kínaiak hozzák ide a pénzüket. Ez az európai döntéshozók hibája, akik hibát hibára halmoznak, az európai befektetéseket történelmi mélyponton tartják és miattuk maradnak a kínaiak, mint egyedüli beruházók.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Viszlát Counter sokadik reinkarnációja, végleg feladtam az esélyt, hogy bármikor is valami értelmeset olvassak tőled.
És itt nem a baloldali véleménnyel van a bajom, az jöhet, úgyis mindig fenyeget a belterjesség veszélye, az ellenkező vélemény segít újragondolni a saját álláspontot - de itt se álláspont, se világkép, se vélemény nincs, csak az üres ironizálás.
X

Azt onnan lehet látni, hogy Európa mekkora bajban van, hogy jelenleg már csak az autók az egyetlen értékelhető exportcikkei, a műszaki termékeiből hazai piacon csak a konyhai és fürdőszobai gépek maradtak meg, a szórakoztató elektronikája már csak a piaci morzsákat csipegeti, miközben a koreaiak-kínaiak dominálják ezt a piacot. A számítástechnikából és távközlésből is szinte teljesen kiszorultak. Ez az utolsó 30 év eredménye, és láthatóan még nem értünk le az aljára.

Fakisznak inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy a görögök dolgozzanak néha valamit, mert jelenleg csak a nyugati turisták lehúzásából élnek.

Az elektromos autókkal az a baj, hogy egyelőre nem működnek, mint gazdasági befektetés. Nyugaton sem és Kínában sem. Műszaki okai vannak, a mostani akkumulátorok túl drágák, és senki sem tudja, lehet-e ezen segíteni. A Tesla néhány hétre van a csődtől, de a kínai gyártók is pocsékul állnak, most, hogy a korlátlan hitelfelvételnek befellegzett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés