Magyarország nyertese lehet a világgazdasági folyamatoknak

2019. május 22. 10:58

Varga Mihály
Világgazdaság
Az első negyedévben 5,3 százalék volt a GDP-növekedés, amivel elsők vagyunk az uniós országok között. Interjú.

„A látható makropálya egyelőre biztató. Önök mégis már februárban bejelentették, hogy szükség van gazdaságvédelmi akciótervre, amelynek részleteit a jövő hétre ígérik. Miért van erre szükség?

Az első negyedévben 5,3 százalék volt a GDP-növekedés, amivel elsők vagyunk az uniós országok között, de azt is látjuk, hogy Magyarország szempontjából a külső gazdasági környezet nem feltétlenül kedvezően változott az elmúlt hónapokban. Különösen a német gazdaságról érkeznek kedvezőtlen hírek, amely a gazdaságunk teljesítményének exportoldalon 25 százalékát adja. A német ipar gyengélkedik. Nem lehetünk vakok, ha a legfontosabb külső partnerünk gazdasági növekedése lassul, az hat a magyar gazdaságra is. Ezért a gazdaságvédelmi akcióterv arra koncentrál majd, hogy hogyan lehet a hatékonyság növelésével, a termelékenység javításával a gazdasági növekedést fenntartani, mert egyértelmű célunk, hogy Magyarország jóval az Európai Unió átlagos növekedése felett tudjon teljesíteni.

A német gazdasággal kapcsolatos félelmek egyik mozgatórugója az autógyárak kiszivárogtatott kapacitásleépítése. Ennek milyen hatása lehet a magyar gazdaságra?

Magyarország legfontosabb értéke az, hogy az elmúlt években megtelepedett iparági vertikumnak köszönhetően a legmagasabb hozzáadott értéket tudja biztosítani az autóipari befektetőknek a közép-európai országok között infrastruktúra, a munkaerő minősége, a jogi és üzleti környezet tekintetében, hogy a földrajzi elhelyezkedésből adódó logisztikai lehetőségekről ne is beszéljünk. Emellett a munkaerő- és a költségszempontokat vizsgálva Magyarországnak jó esélye van arra, hogy további magas hozzáadott értéket biztosító befektetéseket is idevonzzon. Emiatt nem gondoljuk, hogy egy pillanatnyi gazdasági lassulás komolyabban befolyásolná a beruházási döntéseket. Végül, de nem utolsósorban, az autógyárak cáfolták is a magyarországi beruházások csúszásával kapcsolatos híreket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gratula az eredményekért.

A barnaszenert dalukat és templomokat tesznek a földdel egyenlővé. A széndioxid kibocsátás és az áram ára nem annyira számít.

"A Századvég Gazdaságkutató decemberi előrejelzéséhez képest nem módosította prognózisát, erre az évre 3,9 százalékos, 2020-ra pedig 3,5 százalékos növekedést vár a tavalyi 4,9 százalékot követően - közölte a kutató."

"Az EU-n belüli infláció idén várhatóan 1,6 százalékra mérséklődik, 2020-ban pedig 1,7 százalékra emelkedik. Az euróövezeti általános infláció a 2018 utolsó negyedévében mért 1,9 százalékról 1,4 százalékra esett vissza az energiaárak drágulási üteme lassulása miatt. Az euróövezeti infláció 2019-ben és 2020-ban is várhatóan 1,4 százalékot ér el."

"2019. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal...

12 hónap alatt, 2018. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 5,2 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,3, a liszté 11,2, a péksüteményeké 9,7, a kenyéré 8 százalékkal magasabb, a tojásé 8,5, a tejé 6,2, a cukoré 3,6 százalékkal alacsonyabb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,5, ezen belül a dohányáruké 12,7 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 6,9 százalékkal drágultak.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az éves és havi infláció is legutóbb 2012-ben volt magasabb mint áprilisban, írja az MTI."

Frankfurt:
color 51%
white 49%
Te normális vagy?

A java ezután jön.
Amikor Lőrinc megjelenik a Közel-Keleten, annak az erdőnek is a legközepén, az egyetlen demokratikus közel-keleti országban és elkezd először csak füvet nyírogatni, majd egyszer csak... tarolni.
Úgy kellessz kiutálni, nehogymá' leverje az okos bennszülötteket...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés