Magyarország nyertese lehet a világgazdasági folyamatoknak

2019. május 22. 10:58

Az első negyedévben 5,3 százalék volt a GDP-növekedés, amivel elsők vagyunk az uniós országok között. Interjú.

2019. május 22. 10:58
Varga Mihály

„A látható makropálya egyelőre biztató. Önök mégis már februárban bejelentették, hogy szükség van gazdaságvédelmi akciótervre, amelynek részleteit a jövő hétre ígérik. Miért van erre szükség?

Az első negyedévben 5,3 százalék volt a GDP-növekedés, amivel elsők vagyunk az uniós országok között, de azt is látjuk, hogy Magyarország szempontjából a külső gazdasági környezet nem feltétlenül kedvezően változott az elmúlt hónapokban. Különösen a német gazdaságról érkeznek kedvezőtlen hírek, amely a gazdaságunk teljesítményének exportoldalon 25 százalékát adja. A német ipar gyengélkedik. Nem lehetünk vakok, ha a legfontosabb külső partnerünk gazdasági növekedése lassul, az hat a magyar gazdaságra is. Ezért a gazdaságvédelmi akcióterv arra koncentrál majd, hogy hogyan lehet a hatékonyság növelésével, a termelékenység javításával a gazdasági növekedést fenntartani, mert egyértelmű célunk, hogy Magyarország jóval az Európai Unió átlagos növekedése felett tudjon teljesíteni.

A német gazdasággal kapcsolatos félelmek egyik mozgatórugója az autógyárak kiszivárogtatott kapacitásleépítése. Ennek milyen hatása lehet a magyar gazdaságra?

Magyarország legfontosabb értéke az, hogy az elmúlt években megtelepedett iparági vertikumnak köszönhetően a legmagasabb hozzáadott értéket tudja biztosítani az autóipari befektetőknek a közép-európai országok között infrastruktúra, a munkaerő minősége, a jogi és üzleti környezet tekintetében, hogy a földrajzi elhelyezkedésből adódó logisztikai lehetőségekről ne is beszéljünk. Emellett a munkaerő- és a költségszempontokat vizsgálva Magyarországnak jó esélye van arra, hogy további magas hozzáadott értéket biztosító befektetéseket is idevonzzon. Emiatt nem gondoljuk, hogy egy pillanatnyi gazdasági lassulás komolyabban befolyásolná a beruházási döntéseket. Végül, de nem utolsósorban, az autógyárak cáfolták is a magyarországi beruházások csúszásával kapcsolatos híreket.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mbear
2019. augusztus 30. 14:01
És emellett az EU 4. legszegényebb országa per capita jövedelem szerint.
b3 hammond őrület
2019. június 06. 21:24
egy ország vezető erejét a kis,és középvállalkozások adják. Tavaly háromezerrel csökkent a boltok száma a friss statisztika szerint, a vesztesek a kisboltok és a kistelepülések. Minden üzlet/kisbolt ablakán ez a felirat látható: Kiadó.
jetta84
2019. június 05. 17:08
Ami az mszp szdsz kormány hibájából alakult ki .Amúgy nem 4. hanem 6. A sorrend hátulról Bulgária Horvátország, Románia, Lettország, Görögország, és mi a lengyelekkel kevéssel leszakadva a Portugáloktól.
alter_ego
2019. június 05. 17:07
Mi van Seggfej? Nem tetszik a sikeresség? Karmold össze magad...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik