Okos üzenet a tengerentúlról

2019. május 22. 11:13

Szentgyörgyi Zsuzsa
Világgazdaság
Van még egy tényező, amely hátráltathatja az atomerőművek építését. Ez pedig a főleg a különféle üzleti és politikai lobbik által is szított félelem.

„Ami pedig a sugárzó hulladékokat illeti, különösen a nagy aktivitásúakat, azok eliminálására a technikai fejlődés adhat már akár egy évtizeden belül pozitív válaszokat.

Van még egy tényező, amely hátráltathatja az atomerőművek építését.

Ez pedig a főleg a különféle üzleti és politikai lobbik által is szított félelem.

Mindenesetre az amerikai szakemberek, sőt a politikusok is, a jövőbe tekintenek. Nagy reményeket fűznek a negyedik generációs reaktorok elterjedéséhez, sőt ahhoz is, hogy nem is túl soká, már akár a század harmincas-negyvenes éveiben jó üzletet remélhetnek az alkalmazásuktól és az exportjuktól. Az amerikai kongresszusban mindkét párt – tehát az ellenzék is – nagy szavazattöbbséggel egyetértett a nukleáris energetikai innovációs és modernizációs törvénnyel.

Ettől a felfogástól nagyon is eltér a magyar helyzet. Emlékezhetünk, hogy a múlt század nyolcvanas éveiben a magyarországi ellenzék a hatalom megragadásához egy nagy műszaki létesítmény elleni harcot használt fel. »Kiváló« vízügyi szakértők – egyebek között zongoraművész, filmrendező, biológus, magát professzornak tituláló, de valójában csupán szerződéses előadó külföldi hazánkfia – vezették a harcot a nagymarosi vízlépcső ellen. Sikeresen. A mintegy 85 százalékban megépült művet lerombolták, és ezzel alaposan rontották a kapcsolatunkat az akkor még csehszlovák partnerországgal. A károk ma is hatnak. Nemcsak az eltékozolt dollártízmilliárdok miatt, hanem például a Duna vízszintje tavaly nyáron is szabályozhatatlanul csökkenhetett. És elmaradt egyebek mellett mintegy 440 megawattnyi villamos teljesítményből eredő hasznunk is. Ez megközelítőleg a még feljavítás előtti paksi reaktorunk teljesítménye.

Paks II. kapcsán ma ismét azok a leghangosabbak, akiknek a szakmai képzettsége az energetika tekintetében minimális vagy éppen nulla.

Holott az ilyen kérdéseket semmiképpen sem politikai, hanem csakis szakmai megközelítéssel szabad kezelni. Legyen ez a közelítés aktuálisan akár kormányzati, akár ellenzéki.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A paksi szakemberek az oroszokat választották. Bennük bíznak szakmailag, az első blokkot is ők építették, így lesz kompatibilis.
Amikor a szocik voltak hatalmon, ők is akartak bővítést.
Nekem a kedvencem:-)))))) Schmuck Erzsébet, amikor atomerőmű témában megszólal:-)))))))))))) vicc kategória

Ugyanakkor megnyitották a már bezárt barnaszén bányákat!

Jávor Benedek és Széll Bernadett ezzel van megbízva. A valós műszaki érvekkel nem tudnak mit kezdeni, azokat homályos jövőbéli fejtegetésekkel pótolják, vagy politikai alapon szólnak bele abba, amiben minimális ismeretük sincs.

Viszont megvan az az előnyük, hogy soha nem kell a valóságban helyt állniuk zavaros ötleteikért, ezért bármit mondhatnak.

De azért van benne valami.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés