Kétszázzal száguldottunk bele a betonfalba

2019. május 16. 13:05

Király Júlia
Index
Olyan szakmai nonszensz, hogy utólag én is csodálkozva nézek magamra.

A főcím pedig az, hogy A tornádó oldalszele, de a könyvet olvasva nekem úgy tűnt, hogy ez egy ironikus cím. Mit jelent ez a cím, és mi ennek a története?

2008 nyarán azt a szerencsétlen természeti hasonlatot találtam ki, hogy ha a világban tornádó dúl, attól mi sem lehetünk mentesek, természetesen ha ott vihar van, az ezt a gazdaságot is eléri, de remélhetőleg csak az oldalszele. Ebben a nagyon plauzibilis hasonlatban két hiba súlyos volt:

– egyrészt, mint utólag kiderült, a tornádónak nincs oldalszele, tehát az egész hasonlat egy sült marhaság volt;
– a másik pedig hogy a világgazdasági viharnak nagyon nem csak az oldalszele érte el Magyarországot.

Sajnos, miután én a saját hasonlatomba halálosan beleszerettem, minden cikkemben, beszédemben benne volt, hogy igen, ismerjük a helyzetet, tudjuk, hogy válság van, és ha a világban válság van, akkor itt is válság van, de tudjuk kezelni, és ez a válság nem olyan erős, hiszen remélhetőleg csak a tornádó oldalszele ér el bennünket. Egyik kollégámmal, Nagy Mártonnal 2008 elején még egy Közgazdasági Szemle-tanulmányt is írtunk a válság első szakaszáról.

Ezt mondani kettő nappal azelőtt, hogy az ország összes pénzpiaca megállt, és nemhogy elérte Magyarországot a válság, hanem olyan erővel csap pofon 2008 őszén, hogy majdnem belerokkant, olyan szakmai nonszensz, hogy utólag én is csodálkozva nézek magamra.

Mindenesetre rajtam ragadt, hogy Király Júlia volt az, aki mikor majdnem összeomlott az ország, azt mondta, hogy csak a tornádó oldalszele ér ide. Igen, a cím erősen  önironikus.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, a hölgyike azt is mondta, hogy a devizahitelesek tudták, hogy mit írnak alá, úgyhogy menjenek csak szépen tönkre, nem kell semmilyen állami beavatkozás.
A bankkonszolidációk esetén már nem ennyire tiltakozott az állami segítség ellen.
Természetesen egy fejben ez jól megférhet egymással. Különösen egy ilyenben.

A mentegetőzés a saját elbaszott politikájuk kapcsán még hagyján, de amit a 2010 utáni politikáról ír, az egyszerűen nonszensz. Tipikus kognitív-disszonancia. A honi libsi-közgazdászok kollektív elmebetegsége.

A devizahitelezés súlyos őrültség volt, ami miatt még senki nincs lecsukva, és ez komoly hiányosság.

A W alakú válság meg nyilvánvalóan azzal függ össze, hogy a devizahitelezés miatt összeomlott a hazai kereslet: mindenki hiteleket törlesztett.

Nem is értem, mire föl a mea culpa?

Majdnem ezt írja: "2013-at követően természetesen az ország Európa általános növekedési pályájába belekapcsolódva növekedni kezdett"
2010-13 a kormány elrontott ténykedése, 13-tól pedig csak felült az általános jóléti vonatra.
Szoci kormányok idején mindig a nemzetközi válságok gyűrűznek be, jobbos kormányok pedig mindig learatják a nemzetközi pénzbőség hasznát, természetesen az aktuális kormánynak nincs rá semmilyen ráhatása.
Én azt mondom, már csak babonából is, ne legyen többé baloldali kormány, és akkor mindig jólét lesz, ha már egyszer azok a fránya nemzetközi folyamatok mindig így alakulnak.

Korrekt és jó dolog, hogy egy ilyen önreflexió megszületett. Az is korrekt, hogy a végén nem állt neki javaslatokat tenni. Ám ez az elemzés feltétlenül szakmai választ igényel egy olyan ember részéről, aki a 2010 utáni problémakezelésben részt vett. Remélem készül.

Szóval mégiscsak politikai okai voltak a devizahitelezésnek! A
szar gazdasági teljesítmény maszkolták el vele. Utánuk az
özönvíz.

Nincs erre valami jogi kategória? Csak úgy elsétálnak?

2013-ig volt alelnök.

Nagyon olcsón megúszta Király elvtársnő, Simorral együtt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés