Százmilliárdokat készülnek Magyarországra önteni a japán befektetők

2019. május 15. 15:55
Együttesen több száz milliárd forintos magyarországi nagyberuházást tervező japán cégekkel tárgyalt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó parlamenti államtitkára.

Több vállalatról van szó, amelyek az autóiparban és a megújulóenergia-iparban működnek, a tárgyalásokat hivatalosan is megindították arról, hogy milyen céllal és feltételekkel jönnének Magyarországra – mondta el Magyar Levente az MTI-nek telefonon kedden.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a japán-magyar kapcsolatok egyre intenzívebbek, már

több mint 160 japán cég van jelen Magyarországon, amelyek több tízezer embernek adnak munkát.

A japán vállalatok kiemelkedő hozzáadott értéket jelentenek a magyar gazdaságnak, különösen azokban az iparágakban, amelyeket a leginkább érinti a negyedik ipari forradalomnak nevezett átalakulás. Japán a technológiai fejlesztések hazája, és ezeket a technológiákat Magyarországon is meghonosítják az itt beruházó cégek – emelte ki.

Fontos témája volt a Japánban folytatott megbeszéléseknek a magyar élelmiszerexport helyzete. Magyar Levente felidézte, hogy az ágazat sok kárt szenvedett az elmúlt években főként a sertéspestis és a madárinfluenza miatt.

Japán a magyar élelmiszertermékek legnagyobb ázsiai felvevőpiaca. Magyarország ezen a területen is szeretné javítani a kapcsolatokat, és kiterjeszteni az együttműködéseket, ezért nagy japán élelmiszer-felhasználókkal, például étteremláncokkal tárgyalnak magyar alapanyagok beszállításáról, amelyek jelentős mennyiséget tudnának venni. Ez komoly segítség lenne a magyar termelőknek és a hazai feldolgozóiparnak – tette hozzá Magyar Levente.

Az államtitkár kitért arra is, hogy

hétfőn megnyitották Tokióban a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség irodáját.

Magyar Levente úgy látja, a kirendeltség fontos központja lehet a szerteágazó külkereskedelmi kapcsolatoknak, de főként az élelmiszeriparnak jelenthet nagy perspektívát Japánban, mert a kisebb cégeknek, például a hazai élelmiszer-feldolgozóknak szükségük van a közvetítésre.

Felidézte, a látogatás tágabb keretét az jelenti, hogy idén 150 évesek a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok. Ennek jegyében egyebek mellett nagy sikerű kulturális eseményeket, koncerteket, kiállításokat, bemutatókat szerveznek a két fővárosban.
 

(MTI, Fotó: Jamada Kendzsi japán külügyminiszter-helyettes fogadja Magyar Leventét, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát Tokióban 2019. május 14-én.)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!



Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az kétségtelen, hogy nyugat felé indulva is eljuthatunk Japánba,
mint Kolombusz.

A magyar gazdaság túlfutott. Ha a japán befektetők is idejönnek felrobban.
Én csak a szürke kardigánnak hiszek, meg a CEU gazdasági szakértőinek. ;-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés