KSH: Márciusban 67,6 százalékkal növekedett az építőipari termelés

2019. május 15. 14:49
A KSH adatai szerint az építőipari termelés volumene márciusban 67,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2019 első negyedévében az építőipari termelés 48,2 százalékkal emelkedett 2018 első negyedévéhez képest. A KSH két külön csoportba bontja az építményeket és mindkettőben jelentős növekedés történt márciusban: az épületek – ipari, lakó- és irodaépületek – esetében a növekedés 62,3 százalékos, míg az egyéb építmények – út- és vasútépítések, energetikai beruházások – esetében 78,8 százalékos volt. 
építőipar termelés volumen ksh
A szezonális és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a februári szinthez képest 2,5 százalékkal csökkent.

Nemcsak a termelés volumene nőtt az előző évhez képest, hanem az építőipar termelői árai is. Ez a szám 10,3 százalékkal emelkedett.

A szerződésállományt tekintve az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 50,7 százalékkal nagyobb, míg az egyéb építményekre vonatkozóké 14,5 százalékkal kisebb volt, mint 2018 márciusában, ami jól jelzi, hogy további, elhúzódó építőipari növekedésre számíthatunk, ami valószínűleg a vártat messze felülmúló gazdasági növekedésben is megjelenik majd.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés