Az EU támogatások ügyében van egy hatalmas trükk

2019. május 06. 13:02

Az EU-pénz bejön, amiből aztán a magyar cégek vásárolnak nyugat-európai gyártóktól gépeket. Egy része tehát máris visszamegy oda, ahonnan jött. És ez még nem a vége.

2019. május 06. 13:02
null
Szendrői Gábor

„Az EU támogatások ügyében eleve van egy hatalmas trükk. Mert mi történik? Az EU-pénz bejön, amiből aztán a magyar cégek vásárolnak nyugat-európai gyártóktól gépeket. Egy része tehát máris visszamegy oda, ahonnan jött. És ez még nem a vége. A fele áron vásárolt gép amortizációja során két dolog történhetne: ezt lehetne akkumulálni arra, hogy a magyar vállalat tudást vásároljon belőle. Csakhogy nem ez történik sokszor: magyar cég nyugat-európai vásárlója is tudja, hogy a gép feleannyiba került, ezt pedig a gyártott alkatrész árában le is verik a magyar cégeken, így lesz különösen olcsó aztán a gépóra. Aminek aztán a nap végén az a legeslegvége, hogy – mondjuk – a német cégek így tudnak olcsón alkatrészt tenni a gépeikbe, amit már lehet is exportálni Kínába. A kicsit gazdagabb periféria így biztosítja az olcsó munkaerőt és az olcsó gépórát a fejlett centrumnak.

(...)

Erre mondjuk mi, hogy ez nem elég. Az eszkimókat nem tanították meg halászni, csak adják nekik a kaját. Nincs, amit fel tudnak halmozni, jó, hogy van pénzük rezsire.”
 

A Makronóm egy évvel ezelőtt magyar cégek megkérdezésével részletes cikkben mutatta be, hogyan áramlik vissza a küldő országokba a Magyarországra érkező uniós pénz, hogy végül a nyugat-európai országok gazdaságát támogassa. Ebben a cikkünkben pedig azt mutattuk be, hogy a hazánkból kivitt profitok messze meghaladják a beáramló uniós támogatások összegét. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. július 17. 16:54
Szendrői Gábornak kellett ugyan tizenöt esztendő, de megérkezett.
balbako_
2019. június 02. 21:56
Ennyit az eltartanak minket dumáról.
istvánkeve
2019. május 26. 13:17
A beszélgetésböl sajnálatosan kimaradt "erkölcs" problématikát legrövidebben Kurt Tucholsky fogalmazta meg a 20-as évek végefelé: "Der Zustand der gesamten menschlichen Moral läßt sich in zwei Sätzen zusammenfassen: We ought to. But we don´t." (Balogh Leventétöl olvasom éppen: " . . . a dubaji gépre alig lehet felférni, annyian utaznak oda.")
istvánkeve
2019. május 25. 13:06
Véleményed szerint akkor 30 %-al rögtön gazdagabbak leszünk, ha elutasítjuk az EU-s pénzt. (nem vicc!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik