Nem tanítanak halászni

Az EU támogatások ügyében van egy hatalmas trükk

2019. május 6. 13:02

Szendrői Gábor
Forbes

Az EU-pénz bejön, amiből aztán a magyar cégek vásárolnak nyugat-európai gyártóktól gépeket. Egy része tehát máris visszamegy oda, ahonnan jött. És ez még nem a vége.

„Az EU támogatások ügyében eleve van egy hatalmas trükk. Mert mi történik? Az EU-pénz bejön, amiből aztán a magyar cégek vásárolnak nyugat-európai gyártóktól gépeket. Egy része tehát máris visszamegy oda, ahonnan jött. És ez még nem a vége. A fele áron vásárolt gép amortizációja során két dolog történhetne: ezt lehetne akkumulálni arra, hogy a magyar vállalat tudást vásároljon belőle. Csakhogy nem ez történik sokszor: magyar cég nyugat-európai vásárlója is tudja, hogy a gép feleannyiba került, ezt pedig a gyártott alkatrész árában le is verik a magyar cégeken, így lesz különösen olcsó aztán a gépóra. Aminek aztán a nap végén az a legeslegvége, hogy – mondjuk – a német cégek így tudnak olcsón alkatrészt tenni a gépeikbe, amit már lehet is exportálni Kínába. A kicsit gazdagabb periféria így biztosítja az olcsó munkaerőt és az olcsó gépórát a fejlett centrumnak.

(...)

Erre mondjuk mi, hogy ez nem elég. Az eszkimókat nem tanították meg halászni, csak adják nekik a kaját. Nincs, amit fel tudnak halmozni, jó, hogy van pénzük rezsire.”
 

A Makronóm egy évvel ezelőtt magyar cégek megkérdezésével részletes cikkben mutatta be, hogyan áramlik vissza a küldő országokba a Magyarországra érkező uniós pénz, hogy végül a nyugat-európai országok gazdaságát támogassa. Ebben a cikkünkben pedig azt mutattuk be, hogy a hazánkból kivitt profitok messze meghaladják a beáramló uniós támogatások összegét. 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141398