Magyarország pont beleillik a ragadozó államról szóló elméletbe

2019. április 30. 22:59

Mehrdad Vahabi
HVG
Nem a közjót maximalizálja, hanem a hozzá közel álló klikkek érdekeit képviseli, ami segítheti a hatalom megszerzését, majd a megtartását. Interjú.

Milyen manapság a tipikus ragadozó állam?

A ragadozó állam elmélete jól alkalmazható például az egykori, szovjet típusú szocialista államokra, amelyekben a nómenklatúrának nagyon erős saját érdekei voltak. A rendszer egyik jellemzője a paternalizmus, az állami gyámkodás, amely úgy tünteti fel az államot, mintha a közjó érdekében cselekedne, holott a hatalmi apparátus érdekeit szolgálta, például a Vörös Hadseregét, a titkosszolgálatokét, a pártelitét.

Ám a ragadozó állam jelensége a fejlett tőkés társadalmakban is feltűnik. Mert miképp is lehetne jellemezni az Egyesült Államokat George W. Bush elnöksége alatt, amikor háborút indított Irak ellen, habár, mint utóbb kiderült, az országnak nem is voltak tömegpusztító fegyverei. Ellenben sok hatalmas cég volt érdekelt a háborúban, a Halliburtonnel az élen. Hasonló összefonódások Donald Trump vezetése mellett is megfigyelhetők, a kormányzást befolyásoló csoportok némelyike kifejezetten az ő családjához kötődik. A fejlődő, felzárkózó országok körében is gyakori a ragadozó állam, például Kínában és több posztszocialista országban.

Magyarországra is alkalmazható az elmélet?

Hogyne, hiszen a kormány a magánszektor néhány érdekcsoportját előnyben részesíti, őket jogi eszközökkel is segíti. Kiváltságokat élvez a kormányhoz közeli média is, amelyet hatalmi eszközökkel támogatnak. Mindez tipikusan jellemző a ragadozó államra, amely nem a közjót maximalizálja, hanem a hozzá közel álló klikkek érdekeit képviseli, ami segítheti a hatalom megszerzését, majd a megtartását. Általánosan megfogalmazva olyan ez, mint egy forgóajtó: az állam megragadja a magánvállalkozásokat, majd az utóbbiak rabul ejtik az államot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A ragadozó állam elmélete jól alkalmazható például az egykori, szovjet típusú szocialista államokra, amelyekben a nómenklatúrának nagyon erős saját érdekei voltak."

Ezek szerint az mszp kormányok alatt Magyarország ragadozó
állam volt és saját magát ragadozta el. Én ugyan a nómenklatúrát
keselyűnek tartottam, ami inkább dögevő, mint ragadozó, de
van bennem kompromisszumkészség: legyenek mondjuk hiénák.

Eddig voltunk: patkanykormany, maffia kormány, ragadozó állam, populista, náci, kommunista, kádárista, antiszemita, szélsőjobb, lopós.......
Gondolom a ballib média és pártok nem gyűlölködésből, hanem szellemi fölényből és szeretetből használta ezeket a jelzőket. Lassan új szavakat kell kitalálni új, mert már mindet elhasználták.

Javaslom, te meg mondjuk Abu Dhabiban hasonlóan kritikus hangnemben nyilvánulj meg az emírekről, klientúrájukról, és mondjuk az iszlám explicit nőgyűlöletéről. Fórumtársunk heve, de valljuk meg, jogos indulatkitörése helyett más várna.

Van igazságmagva a történetnek annyiban, hogy a nemzeti tőkés erősödését segíti a kormány. Eddig a pontig igaz. De miért is nem jó ez nekünk? Mennyivel jobb a multik preferációja?A jogi környezet a falusi pékséget is éppen azon az alapon hozza helyzetbe, mint Mészáros Lőrincet. Persze értem én, a ballib a nemzeti tőkésektől hulkká változik és innentől kezdve megszűnik gondolkodni. De akire nem hat a varázsszó az csak pislog, mint béka a miskolci kocsonyában. Mi a fene bajotok van?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés