Mindenki luxuséletet élhet a jövőben, ha a gépek termelte vagyont elosztjuk

2019. április 30. 22:34

Ha a gépek birtokosai eredményesen lobbiznak a vagyon újraelosztása ellen, akkor az emberek többsége szegénységbe süllyed.

2019. április 30. 22:34
null
Jeff Spross

„Nem tudhatjuk pontosan mit hoz a jövő. Habár jócskán megváltozott az életünk a régi korokhoz képest, mégis hasonló kihívásokkal nézünk szembe, mint akkor. Stephen Hawking 2016-os jóslatát idézi Paul arról, hogy »amikor a gépek mindent megtermelnek számunkra, az eredmény teljesen attól függ majd, hogy miként osztjuk el a többletet. Mindenki luxuséletet élhet a jövőben, ha a gépek termelte vagyont elosztjuk. Viszont ha a gépek birtokosai eredményesen lobbiznak a vagyon újraelosztása ellen, akkor az emberek többsége szegénységbe süllyed.«

Lényegében a technológiai változás problémája összekapcsolódik a demokorácia problémájával a gazdaságunkban. Nem természetes és nem magától értetődő, ahogy a »vagyont elosztjuk«. Az elosztás mértékét törvények és irányelvek határozzák meg, mely törvényeket és irányelveket módunkban áll úgy alakítani, ahogy az nekünk tetszik.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. október 17. 07:34
Örökélet, ingyensör, robotok. Marxengels 3.0
IV. Fawkes
2019. október 17. 07:34
Na persze ha megpróbálnál dolgozni, és nemcsak a fát lopnád Garbolcon, akkor téged se néznének ki a kocsmából..
IV. Fawkes
2019. október 17. 07:33
Ez nem a jövő, ez színtiszta marxizmus, 150 éve leírta. Az osztálykülönbségek a termelőeszközök birtoklása, az azokhoz való viszony alapján alakulnak, ki, és a kommunisták úgy vélték, az osztálykülönbséget úgy lehet megszüntetni, hogy a termelőeszközöket államosítják. Ez a cikkben kifejtett álom a robotokkal semmiben nem más..
IV. Fawkes
2019. október 17. 07:31
Hát tudod kedves 96-ban született kolléga, az én időmben mindenki tanult ilyet legalább két félévet ahhoz, hogy legyen valami felsőfokú papírja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik