Gates kontra Attenborough, avagy az optimisták és pesszimisták harca

2019. április 30. 20:01

Kinek van igaza?

2019. április 30. 20:01
null
Gideon Rachman

„Sir David, a világhírű televíziós tudósító már a kilencvenes éveiben jár és ismertségével a közeledő klímakatasztrófára hívja fel a figyelmet. A BBC friss, Climate Change: The Facts névre keresztelt televíziós műsorában azonnali beavatkozásra szólít fel, máskülönben az emberiség »tragikus jövővel néz szembe«.

Sir David a klímaváltozás mellett más környezeti katasztrófákra is rávilágított, például az óceánok szennyezésére és a fajok kipusztulására.

Gates ezzel szemben határozottan optimista. Friss interjút készített vele az MIT Technology Review, melyben azzal érvelt, hogy »összességében sokkal jobb a mai korban megszületni, mint eddig bármikor, húsz év múlva pedig jobb lesz megszületni, mint ma.« Érvelését pozitív fejlemények sokaságával tudja alátámasztani. Amíg 1990-ben a világ lakosságának 36 százaléka élt mélyszegénységben, addig 2015-re ez a szám tíz százalékra csökkent. Mindeközben a gyermekhalandósági ráta is mérséklődött.

Szóval kinek van igaza? Mr Gatesnek vagy Sir Davidnek? Az optimistáknak vagy a pesszimistáknak?”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korobi
2019. május 14. 01:32
Nagyon szép és jó, hogy Gates ennyire szeret adakozni. Viszont a sok segítségnek köszönhetően 2050-re megduplázódik Afrika lakossága és pont őket fogja legjobban sújtani a kílmakatasztrófa, ergo klímamenekültekké válnak. Na és vajon merre fog menekülni a sokmillió afrikai?
BandiMandi
2019. május 06. 15:42
A lemmingek is megindulnak, ha túlszaporodnak és hová jutnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik