Földalatti bázist építhet Afrikában Kína

2019. április 25. 22:10
A Spotlight Zimbabwe értesülései szerint Kína elit katonai egységeket vezényel Zimbabwébe, hogy földalatti bázist építsenek. Az erős katonai jelenlét azért lehet szükséges, mert Kína így akarja biztosítani részesedését az afrikai ország ásványkincs-vagyonából.

Segítségnyújtás

Tavaly augusztusban Kínát rajtakapták, hogy következő generációs föld-levegő rakétákat (SAM) telepít Zimbabwébe, pont olyat, mint amit a dél-kínai tengeren fekvő Woody Island-re is állítottak.

Kína új katonai bázisa az ambiciózus gyémánt- és aranybánya-igényeket hivatott megtámogatni.


Zimbabwe előző kormányának egyik minisztere azt nyilatkozta, hogy Kína már 2014 óta próbálkozik katonákat küldeni az országba „technikai segítségnyújtás a zimbabwei hadseregnek” címszó alatt. Akkoriban a miniszterelnök meghiúsította Kína terveit, mondván a kínaiak korruptak és csak a természeti erőforrásaikra pályáznak.

Növekvő kínai befektetések

Kína ennek ellenére dollármilliárdokat fektetett a zimbabwei gazdaságba az elmúlt néhány évben, nagyrészt az olyan kulcsfontosságú gazdasági területeken – azaz kritikus infrastruktúrához tartozó szektorokban – mint a bányászat, a mezőgazdaság vagy telekommunikáció. A befektetések az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) részét képezik, mely a transzkontinentális országok gazdasági kapcsolatait hivatott új szintre emelni.

Az Új Selyemútnak is nevezett kezdeményezés célja, hogy erősítse az infrastruktúrát, a kereskedelmet, és a beruházásokat Kína és 65 másik ország között.

Ezek az országok együttesen a Föld lakosságának 62 százalékát teszik ki,

ők felelnek a globális GDP harminc százalékáért, és ők ülnek a bolygón eddig felfedezett energiahordozók háromnegyede felett.

Emmerson Mnangagwa miniszterelnök a régi selyemút „felélesztéseként” üdvözölte az Egy övezet, egy út kezdeményezést. Szerinte végre új szintre léphetnek a résztvevő országok, amelyek segíthetnek egymásnak a modernizációban és gépesítésben is.

Kína jelezte, hogy beruházásait továbbra is folytatni kívánja az Afrikai Unióban és külön-külön is stratégiát dolgoz ki az egyes afrikai országok fejlesztésére.

Azonban Zimbabwe esetében a kínai beruházásokat folyamatos katonai jelenlét is kíséri. A Spotlight Zimbabwe most egy korábbi feltételezésre hivatkozik, miszerint a katonai jelenlétet ezúttal egy földalatti katonai bázis megépítése is kísérheti az afrikai országban, noha ezt Washington biztos nem nézi jó szemmel.  

Annyi bizonyos, hogy a kínai katonák már Zimbabwében vannak – egy tavaly a helyi közösségi médiában futótűzként terjedő videóban pedig az látható, ahogy egy ismeretlen helyen kínai és zimbabwei katonák együtt énekelnek egy háborús dalt. A kórust azonban mintha egyértelműen a kínaiak irányítanák.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés