A jó mesterséghez szerencse is kell

2019. április 24. 17:10

Sokan hajlamosak elfeledkezni a szerencse kulcsfontosságú szerepéről.

2019. április 24. 17:10
null
Tapaszti Attila

„A siker és a szerencse szoros kapcsolata ősidők óta ismert. Egyes történelmi korokban a szerencsét isteni szeszélyként látták, ahol a véletlen csak dobálja az embereket különösebb végső cél nélkül. Más időszakokban még a véletlenek mögött is egy mindent átható értelmet látnak húzódni az emberek, ami így kirajzolja magát a nagybetűs sorsot.

Mindenesetre magának a véletlennek a szerepe mindig is az emberiség érdeklődésének fókuszában állt, különösen az anyagi javak birtoklása körüli kérdésekben. E jelenség eklatáns példája maga Fortuna Istennő, aki a szerencse istene, ugyanakkor a neve »hozamot, hozadékot« jelent. Az angol »fortune« szóban is megtalálható ily módon a szerencse aspektusa a vagyon jelentésében is. Ennek ellenére sokan hajlamosak elfeledkezni a szerencse kulcsfontosságú szerepéről. Ennek pszichológiai oka a kontroll érzésének fontossága, amely felszabadító, hiszen »mindenki a saját sorsának kovácsa«, »a saját életem ura vagyok« stb. – ebben a hitben a szerencse szerepe elhanyagolható. Ráadásul ez általánosságban igazságosnak tűnő rendet visz a világba a kizárólag saját erőfeszítésekkel kiérdemelt siker hitével (meritokratikus elv) és az ehhez kapcsolt társadalmi helyzettel.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. május 08. 10:04
"Sokan hajlamosak elfeledkezni a szerencse kulcsfontosságú szerepéről." Sokan meg nem. Lásd a lottózók millióit.
Korobi
2019. május 03. 09:11
Tapaszti egy nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet. Ha azt mondjuk, hogy a siker kizárólag belső kvalitások feltétele, akkor azzal azt is kimondjuk, hogy aki nem lesz sikeres az azért nem lesz, mert tehetségtelen, inkompetens, lusta stb... Mindeközben tanulmányok sora bizonyítja, hogy az emberek 95 százalékának már a születése pillanatában eldől, hogy melyik társadalmi rétegben éli le az életét (kb ugyanabban mint a szülei). Tehát ez tény, hogy szerencse kell a sikerhez, már a születés pillanatában. Ha azt mondjuk csak emberi kvalitások kellenek a sikerhez, akkor jogosan érzi magát alsóbbrendűnek az emberiség 95%-a, mivel emberi mivoltjukból adódóan maradtak átlagosak, vagy átlag alattiak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik