Innováció

Az automatizáció nem arról szól, hogy az emberektől elvegyük a munkát

2019. április 24. 15:45

Dr. Berzsenyi Miklós
Ecoport

Fontos, hogy valami kézzelfoghatót is létrehozzunk az ipar területén, mert csak az az ország lesz sikeres, amelyik saját termékekkel, megoldásokkal rendelkezik. Interjú.

„A gépi tanulás, a mesterséges intelligencia ma slágertémának számít, mi azonban mindig is hittünk az automatizálásban. Ez nem arról szól, hogy az emberektől elvegyük a munkát: az automatizálás révén sokkal könnyebbé és biztonságosabbá tehető a mindennapi munkavégzés, miközben a munkavállalók is érdekesebb feladatokon dolgozhatnak a napi monoton, szabályozható teendők helyett.

(...)

Nemzetgazdasági szempontból sem jó csak szolgáltatásokra építkezni. Fontos, hogy valami kézzelfoghatót is létrehozzunk az ipar területén, mert csak az az ország lesz sikeres, amelyik saját termékekkel, megoldásokkal rendelkezik. Ugyanakkor hiszem, hogy az általunk kifejlesztett folyamatirányító rendszerek egy szebb jövőt is szolgálnak. Nagyon nem mindegy, egy nagyipari üzem mennyi energiát, mennyi vegyszert használ – ha az algoritmusainkkal le tudjuk csökkenteni ezek mennyiségét, azzal nemcsak az üzemeltetőnek spórolunk költséget, de a környezetet is kíméljük.

Ha egy élhetőbb bolygót szeretnénk, először élhető megoldásokat kínáló rendszereket kell létrehoznunk. De az automatizálás a munkaerőpiacon is segít, hiszen így nem a meglévő embereket kell pluszmunkával terhelni, és a multinacionális vállalatok is jobban az országban maradnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141321

Ajánljuk még a témában