A becsületesség eredete

2019. április 24. 17:20

Vajon a génjeinkben van megírva?

2019. április 24. 17:20
null
Alan Honick

„Habár a bizonyítékokból kristálytisztán kivehető, hogy a becsületesség és az önzetlenség kapcsolatban áll a természetes fejlődésünkkel, csak feltételezni tudjuk, hogy ezek a pozitív tulajdonságok a génjeinkben lennének megírva. Ugyanis 15 hónapos korunkra a minket érő környezeti hatások, például a szüleink nevelési módszerei és a testvéreinkkel ápolt kapcsolatunk egyaránt elkezdik formálni a viselkedésünket. 

Bármi is legyen a proszociális viselkedés kiváltója, mindenképp említésre méltó, hogy a becsületesség és önzetlenség már az élet ilyen korai szakaszában tetten érhető, ráadásul ilyen változatos formában kifejezve. Ernst Fehr és kollégáinak kísérletei rámutattak, hogy a proszociális viselkedés akkor tör felszínre a gyermekekben, amikor azok a viselkedési normákat tanulják a társas szituációkban. Sommerville kísérletei pedig felvetik annak valószínűségét, hogy néhány egyén természetéből kifolyólag sokkal könnyebben válik becsületessé mint mások.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. február 07. 08:32
Én olyat olvastam, hogy vannak rendes pingvinszülők, akik szorgalmasan etetik a kicsinyüket, jó mély gödröt ásnak neki, hogy ne fázzon. És vannak nemtörődöm pingvinszülők, akik hagyják éhezni, szomjazni a fiókát, és a fészket sem csinálják meg rendesen. Lumpenék nyomorult kis fiókája aztán, hogy segítsen magán, átsettenkedik Rendesékhez, és ott tátogatja a csőrét, amíg csak észre nem veszik, hogy betolakodó, és ki nem hajítják.
Box Hill
2019. május 17. 18:03
"congenital liar" = veleszületett hazudozó Angol alapkifejezés.
catalina9
2019. május 17. 18:02
Vajon a génjeinkben van megírva? " már akinek, ugyanis a liberálisok (kékek, zöldek, vörösök) génkezeltek...
annamanna
2019. május 17. 18:02
Nézz utána, ha érdekel, már nem emlékszem, hol olvastam. A pingvinek költőhelyén hideg van, és a tojásoknak kell valamekkora mélyedés, nem lehet őket csak úgy a placcra kitojni. Az sem mindegy, hogy a kolónia szélén fészkel-e valaki, vagy a közepén, ahol a sok test egymást melegíti. A leírásban a nemtörődöm pingvinpár természetesen a kolónia szélére fészkelt, és a kis pingvin igencsak elhanyagolt volt. Megpróbált besunnyogni rendesebb szülőkhöz, de persze elzavarták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik