Csehországon keresztül jut majd Nyugat-Európába a Németországba érkező orosz földgáz

2019. április 25. 14:10

Csehország fontos szerepet fog játszani az Északi Áramlat 2 gázvezetéken keresztül Vyborgból Németországba érkező orosz földgáz Nyugat-Európába szállításában – írta kedden a CTK hírügynökség.

2019. április 25. 14:10
null

Az orosz földgáz nagyobbik része, amely a Balti-tengerben lefektetett vezetékeken keresztül érkezik Németországba, végül is Csehországon keresztül jut el Nyugat-Európába. Az épülő Északi-Áramlat 2 gázvezetéket számos politikus bírálja, mert megkerüli Ukrajnát és Lengyelországot, tehát a hagyományosnak tekintett tranzitországokat. 

„Az évi 55 milliárd köbméternyi földgázból 45,1 milliárd köbméter az új Eugal gázvezetéken keresztül Csehországba fog irányulni” – mondta Reemt Bernert, a Gascade német cég szóvivője a cseh hírügynökségnek. 

Az Eugal gázvezeték az észak-németországi Lubmint – ahol véget ér az Északi-Áramlat 2 gázvezeték – és a cseh határon fekvő Deutschneudorfot köti majd össze. A tavaly óta épülő 480 kilométer hosszú Eugal gázvezetéket részben az idei év végén kezdik el működtetni. Bernert szerint az építkezés a tervek szerint halad. Teljes kapacitással 2021 elejétől, az Északi-Áramlat 2 teljes üzembe helyezése után fog működni. 

A cseh határon az Eugal rákapcsolódik a Capacity4Gas vezetékrendszerre, amely nagymértékben párhuzamos lesz a már létező és működő Gazela gázvezetékkel. Az új vezeték hossza mintegy 150 kilométer és a cseh-bajor határon kapcsolódik rá ismét a németországi hálózatra. 

René Nedela, a cseh ipari és kereskedelmi miniszter helyettese a CTK-nak azt mondta, hogy az új gázvezetékeknek nagyon pozitív hatásuk lesz a cseh gáziparra. 

„A közeljövőben ugyanis lejár a legtöbb földgáz-szállítási, kelet-nyugati irányú tranzitszerződés Csehország területén. Már ma biztos, hogy az új szerződések jóval korlátozottabbak lesznek, mint az eddigiek, aminek negatív következményei lennének a Net4Gas társaság tulajdonában lévő gázvezeték-rendszerre, s ez végeredményben a gáz árának emelkedésében nyilvánulna meg” – magyarázta a tárcavezető-helyettes. Megjegyezte: az új gázvezetékekkel összefüggő csehországi beruházások értéke elérheti a 700 millió eurót is.

Lenka Kovacovská, a Cseh Gázipari Szövetség szóvivője kijelentette: az új gázvezetékek felépítése hosszú távon is rendkívül fontos, mert ezzel a cseh rendszer még inkább rákapcsolódik az integrált és jól működő nyugat-európai földgázvezeték rendszerre.

A Net4Gas társaság tulajdonában lévő vezetékekbe 2017-ben 42,5 milliárd köbméter földgáz érkezett, ebből 8,5 milliárdot Csehországban használtak fel, míg a többi tranzitgáz volt. 

(MTI)

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thomsen
2019. június 16. 13:02
A putyinozás az pont olyan, mint a sorosozás. Az, aki nem ért egyet valamivel, az egyik részről lehet Soros ügynöke, a másik részről meg Putyin pincsije. A dolgokat ilyen egyszerűen lehet nézni, mert a világ ilyen egyszerű. Bizony!
thomsen
2019. június 16. 13:02
Tehát a németek ne vegyenek gázt, mi viszont azért vehetünk, mert azért az nekünk jár, ugye? "Ugyanakkor a kisországoknak tiltva van a kereskedelem az oroszokkal" Na igen, a cúna ejú már megint, ők simán kereskednek, csak mi vagyunk tiltva, ugye? Hihető. Mutass valami forrást erről!
recipeferum
2019. június 12. 18:44
Orosz gáz rossz gáz. Német gáz jó gáz,még ha orosz is.
villogókékfog
2019. június 12. 18:44
E hír alapján is nyilvánvaló, hogy orbán putyin pincsije, sőt én is, mivel rá szavaztam. Éljen a német sajtószabadság!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik