Forbes: A férfiasság mérgez és klímaváltozást okoz

2019. április 5. 11:40

A lap szerint nem véletlen, hogy a nőknél látunk környezetbarát bevásárlótáskákat, itt lenne az ideje ezért a nemi előítéleteink és hierarchiáink megszüntetésének, a globális felmelegedés megakadályozásának érdekében. A globális felmelegedés lassításához a gendertudományon keresztül is vezethet út?

A Utah State University kutatói négy másik intézménnyel közösen megvizsgálták, hogy a különböző nemekhez tartozók viselkedése és döntései hogyan kapcsolódnak a klímaváltozáshoz. Ehhez hét kísérletet végeztek kétezer résztvevővel az USA-tól Kínáig.

A kutatók következtetése szerint azok az emberek tettek többet a környezetért – legalábbis bevallásuk szerint –, akik inkább feminin identitásúnak tartották magukat.

Egy kísérletben azt figyelték meg, hogy azok a férfiak vásároltak kevésbé környezetbarát termékeket, akiknek két ajándékkártya közül a férfiasságot sértő – színes, virágos – képeslapot mutatták meg korábban.

A kutatásban azt találták, hogy amikor a férfiak veszélyben érzik a férfiasságukat (mert nőies ajándékkártyát mutattak nekik a tudósok), akkor még inkább környezetszennyező döntéseket hoznak annak érdekében, hogy megőrizzék a nemi identitásukat. 

A kutatók szerint egy rejtett, ám rendkívül fontos jelenséget sikerült feltárni, ami segíthet jobban védeni a környezetünket. Ehhez arra lenne szükség, hogy vessük le a nemi előítéleteinket és a mérgező nemi hierarchiákat.

 

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141256

Ajánljuk még a témában