A gyrosháború után joghurtcsatába indulnak a görögök

2019. április 05. 12:10

Tovább haladna Görögország a nemzeti termékek védelmével: most a „görög joghurtra” kerülne a sor, miután Csehországban már hivatalosan sem lehet ilyet készíteni.

2019. április 05. 12:10
null
Bakajannisz Péter

Még 2016-ban jött létre az a törvény Csehországban, amely engedélyezte a cégeknek, hogy „görög joghurtként” címkézzék a saját termékeiket. Ezt persze nem hagyták annyiban a görögök, akik eljárást is indítottak Csehország ellen az Európai Bizottságon keresztül. 

Végül a csehek úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a törvényt, így „görög joghurtot” már nem lehet Csehországban gyártani. 

Vytenis Andriukaitis uniós egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztos ki is állt a görögök mellett az ügyben, hangsúlyozva, hogy a „görög joghurt” szó használata valóban megtévesztő lehet a Görögországon kívül készülő termékekre, ami tisztességtelen versenyt teremtene az uniós piacon. 

Sztavrosz Arachovitisz görög vidékfejlesztési és élelmiszerügyi miniszter elégedettségét fejezte ki a csehek döntésével kapcsolatban. Az országnak szerinte meg kell védenie mindazon termékeket, amelyek Görögországnak köszönhetik hírnevüket és ezt a Bizottság is megértette. A következő lépés pedig, a PGI (az oltalom alatt álló földrajzi jelzés) megszerzése lehet.

A Görög Tejtermékek Iparágának Szövetsége (ΣΕΒΓΑΠ) közleményen keresztül azonban felhívta a figyelmet, hogy valójában semmi sem akadályozza a cseheket, hogy „görög típusú” joghurtot készítsenek a jövőben. 

Egyesek szerint márpedig a joghurt lehetne Görögország újabb exportfegyvere, mivel a terméknek egyre nagyobb a hírneve és hatalmas a piacon a növekedési potenciál is. Panagiotisz Tsinavosz, a Kri-Kri tejtermékeket gyártó cég ügyvezető igazgatója szerint a joghurtexport legalább egymilliárd eurós forgalmat jelent. Nagy-Britanniában a görög típusú joghurtok forgalma eléri évente a 324 millió fontot, Olaszországban a 173 millió, Németországban a 153 millió és Hollandiában a 65 millió eurót.

Nem meglepő, hogy elég sok görög tejtermékgyártó magas összegeket fektet be ezen a téren. Például a ΦΑΓΕ cég, amely a legsikeresebb Görögországban, százmillió eurót fektet be, hogy joghurtgyárat hozzon létre a luxemburgi Bettembourgban, a ΜΕΒΓΑΛ pedig 5,3 millió eurós befektetést hajtott végre Thesszalonikiben, ahogyan a Kri-Kri is 2011 és 2016 között több mint 46 millió eurót fektetett be, aminek köszönhetően már 25 országba exportál. 

A görögök a gyrosért is sokat küzdenek, ahol leginkább a német gyroshús behozatala jelent problémát a görög termelőknek.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2019. április 09. 20:28
"Ezzel a cikkel az a baj, hogy nem ez a legnagyobb baj az EU-val." - írja. Persze, hogy nem. Az Orbán félék igen csak nagy ártalmára vannak az egész Földrésznek. De tudja, MÉG demokrácia van... Viszont EZ ügyben mi a baj az EU-val? Azóta létezik a "hungarikum" intézménye. Aminek köszönhetően a puli kutyagumi is az lehet egyszer. Reméljük. (De ahhoz előbb le kell védetni az "orbán" márkanevet...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik