Vértes a magyar építőiparnak: Jobban járnátok, ha csak hét százalékkal nőnétek ebben az évben

2019. április 5. 9:30

Írta: Oláh Dániel
Szerintem jobban járnátok, ha csak hét százalékkal nőnétek ebben az évben, mintha tízzel vagy tizenöttel próbálkoztok – mondta Vértes András az Építésgazdaság lehetőségei című konferencián szerdán Budapesten. Hozzátette, hogy elemzőcége, a GKI épp ennyit, hét százalékos növekedést jósol az építőiparnak az idei évre.

A Vértes által szorgalmazott lassulás egy „levezetése lehetne egy nagyon erőteljes fellendülésnek, amit az elmúlt években láttunk” és stabilizálná a piaci helyzetet számos területen. 

Vértes szerint az is jobb lenne, ha az állam kicsit kevesebb új beruházást indítana el és a piac hozna több beruházást. Úgy vélte, hogy a magyar állam részben kiszorítja a magánszférát a beruházási piacról.

Az általános gazdasági helyzetről elmondta, hogy Magyarország ma a valós, potenciális növekedési képessége felett teljesít. „Nem veletek van baj, hanem makrogazdasági problémánk van” – mondta az építőipar képviselőinek Vértes. 


Magyarországon a potenciális növekedés – „ami magától kijön a gazdaságból” – 2,5-3 százalékos az elemző szerint. Ezzel szemben tavaly 5 százalékkal és előtte is 3,5-4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, messze a potenciális növekedés fölött.

Figyelmeztetett, hogy a termelékenység és a versenyképesség ugyanakkor nem javult, emiatt

a magyar gazdaság növekedésére nem marad más magyarázat, hogy a magyar gazdaság túlfűtött.

A túlfűtött gazdaság pedig „húz magával mindent”, például a tíz százalék körüli bérnövekedést, amit az elmúlt három évben is láttunk.

Ha a gazdasági növekedés a potenciális fölötti és a bérek is tíz százalék körül növekednek, az „hosszú távon egész egyszerűen lehetetlen” – mondta el, hozzátéve, hogy ezt legfeljebb „egy-két évig lehet csinálni”.

Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, Zsabka Zsolt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának elnöke és Vértes András, a GKI elnöke a beszélgetésen.


Vértes szerint inflációs veszély van a magyar gazdaságban, ami egyelőre nem okoz egyensúlyi problémákat,

de már olyan irányba megyünk, mint Románia

– figyelmeztetett a korábban sok esetben példaként hivatkozott román gazdaságra az elemző.

Romániában nagyon súlyosan vissza kellett fogni a növekedést, hogy ne alakuljon ki inflációs helyzet. Az elmúlt 20 évben Magyarországnak is mindig egyensúlytalan helyzete volt – tette hozzá.

Most nem vagyunk veszélyes helyzetben, de a folyó fizetési mérlegünk az elmúlt időszakban mindig nagyon magas volt, a jelentős többletünk pedig most leesett 0,6 százalékra. Ráadásul az egyelőre kedvező egyensúlyi helyzetünk mögött is az uniós támogatások beáramlása áll Vértes szerint. 

„Tudom, hogy nehezen megérthető, de óvatosabban kell mozognunk” – zárta előadását a GKI elnöke, aki korábban a magyar gazdaság vártnál gyorsabb növekedését a Jóistennek tulajdonította.

(Fotó: Szalai Ádám)

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2010- től azt jósolták, hogy majd jövőre, két év múlva nem lesz fenntartható semmi.
Annyiszor lőtt mellé, hogy az ember nem is érti, hogy tud szakmai szégyen nélkül megszólalni.

Vértes András nem közgazdasági elemző, hanem ügynök. Az állításai, megfogalmazása is ezt a szintet tükrözi.

Helyette érdemesebb figyelembe venni Suppan Gergely Takarékbank vezető közgazdásza "Mennyit tud valójában a magyar gazdaság?" c. elemzését figyelembe venni, amely a portfolio.hu linken olvasható.
https://www.portfolio.hu/gazda..

Az elemzés 2018. júniusban készült, de ma is érvényes, ha figyelembe vesszük a változó körülményeket.

Az építőipar egyensúlytalanságát nem az okozza amiről Vértes regél és az sem amiről te írsz. Az egyensúlytalanságot az okozta, hogy az építőipar technikai, technológia fejlesztése elmaradt.
Ezen próbált segíteni a kormányzat, amikor 2018. októberében megduplázza az építőipari beruházások támogatását.
https://tinyurl.hu/QRwr/

Ez egyben azt is jelenti, hogy nem túlfűtött az ágazat. A technika fejlesztése pedig növeli a hatékonyságot és nagyobb fizetésemelésekre ad lehetőséget. Az utóbbira a kereslet növekedése is hatást gyakorol az árakon keresztül.

Vértes azon állítása, hogy "már olyan irányba megyünk, mint Románia" téves.
Románia gazdaságának bővülésénél és fogyasztás növekedésnél ugyanaz a probléma jelenik meg, ami a Gyurcsány-kormány alatt volt. A növekedés döntő forrása idegen tőke, vagyis hitel.
Kedvezőtlen a költségvetésből kiáramló jövedelem kiáramlás, amelynek nincs meg a fedezete és ez egyenlőalakúságot okozott. Ugyancsak ebbe a körbe tartozik a lakossági hitelek felfutása.
Magyarországon ennek az ellenkezője történt. Drasztikusan csökkent a külső eladósodottság, a hitelállomány, és növekedett a a megtakarításokból finanszírozott adósságállomány részaránya. A növekvő jövedelmek növelték a fogyasztást, amely pozitívan hatott a termelésre, foglalkoztatásra.
Szerintem az elkövetkezendő évek egyik feladata; a szakképzés növelése, a technikai, technológia fejlesztése a kkv.-nál, amely csökkenti az élőmunka szükségletet és ezen keresztül növeli a hatékonyságot, termelékenységet.

Ki az a hülye, aki ettől a degenerált fasztól kér gazdasági tanácsot? Ki se látszott anno Gyurcsány valagából ez a bolsevik faszszopó. Ez az ember egy rakás szar, akár csak a cége.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés