Informatikusok, fizikusok, terméktervezők és geológusok újítanák meg a magyar mezőgazdaságot

2019. április 4. 18:11
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal agrárinnovációs versenyén olyan fiatalokkal találkoztunk, akik szakértők segítségével a hazai agrárszektort megújító ötleteken dolgoztak. Március 22-23-án zajlott az első „Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon”, vagyis a NAK és a Design Terminal közös, éjjel-nappal zajló ötletversenye.

„A kárókatonának mennie kell!” – állította a TRIME csapata (alábbi képünkön), akik 24 óra kemény munka után az Innovációs és Technológiai Minisztérium különdíját vehették át György László államtitkártól. A négy villamosmérnök szoftveres megoldást kínált a versenykihívásra, vagyis a mezőgazdaság hatékonyságának növelésére. Ötletük eredetileg a fagykár mérséklésére javasolt megoldást, de ezt az agrárszakértő mentorok javaslatai alapján teljesen átdolgozták. A mentorok úgy látták, hogy a csapat által ajánlott műszaki technológia más területen sokkal gyorsabban és hatékonyabban alkalmazható és felhívták a csapat figyelmét a kárókatona és egyéb madárfajok halállományokban okozott pusztítására. A csapat az éjszaka folyamán úgy fejlesztette tovább az ötletet, hogy az

egy többlépcsős képfeldolgozó szoftverrel képes legyen megvédeni a halastavakat.


A technológia felismeri a különböző madarakat, vezérli a hangágyút és vadásztatást is tud javasolni.

Csanálosi Gábor, a TRIME egyik tagja kiemelte, a NAK szakembereivel és a Design Terminal üzleti mentoraival folytatott beszélgetések segítették őket, hogy kézzel foghatóbb terméket alkossanak, projektjük egy határozott irányba haladjon. Póka Károly, a csapat másik tagja szerint a tanácskozások arra szolgáltak, hogy felmérjék a piacot és ötletük megvalósíthatóságát. A verseny alatt egész éjszaka programozó fiatalok azt nyilatkozták, hogy abban az esetben, ha mások is látnak benne potenciált, a jövőben is szívesen foglalkoznának tovább ötletükkel.

Egy szomszédos asztalnál a verseny második helyezett csapatával ismerkedhettünk meg. A Grinsect tagjai (alábbi képünkön) között van üzleti tapasztalattal rendelkező közgazdász, mechatronikai, valamint takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnök, tehát eredetileg nem mindannyian mezőgazdasággal foglalkoznak. Már szűk egy éve dolgoznak ötletükön, hogy a gazdáknak a zöldhulladékból profitot termeljenek.

Fél éve egy kis üzemben tenyésztik a fekete katonalégy lárváit, amivel az organikus hulladékot állati eredetű nyersanyaggá tudják konvertálni.

A mentorokkal való tanácskozások után most úgy érzik, sikerült validálniuk ötletüket, és piaci szereplőktől visszajelzéseket gyűjteniük. A hackathon hozzásegítette őket kísérleti projektjük elkezdéséhez, valamint 3-4 hónapon belül szeretnék egy nagyobb üzemben folytatni a tenyésztést, és mezőgazdasági partnerek vagy befektetők bevonásával terméküket is tovább fejlesztenék. Komoly jövőt látnak maguk előtt, hiszen új kapcsolatokon keresztül megtalálhatták projektjük fókuszpontjait.


A győztes BeeNet csapat (címlapképünkön) egyik tagja, Molnár Janka kiemelte, hogy jól szervezett, barátságos közegben dolgozhattak. A csapat kitörő örömmel fogadta a győzelmet, mivel céljuk az, hogy rávilágítsanak egy valós problémára, és hatékony megoldást nyújtsanak. Egy méhész ismerősük vetette ugyanis fel nekik, hogy a méhészek és a gazdák között gyakori a konfliktus, valamint a méhészek vállát sok adminisztrációs teher nyomja.

Ennek megoldására a csapat

a BeeNet nevű platformot dolgozta ki, amely egy egységes, az egész országra kiterjedő rendszert hozna létre, ami kommunikációs csatornaként szolgálna és digitalizálná az adminisztrációt.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az első díj átadásakor kiemelte, hogy a BeeNet-hez hasonló fiatal csapatok által képviselt újszerű, kreatív gondolkodásra a mezőgazdaságban is nagy szükség van. Azt is hozzátette, hogy „a NAK szerepet vállal abban, hogy a magyar piacon egyedülálló tapasztalatát és tudásbázisát megossza a startupokkal, és csatlakozási pontot képezzen a tehetséges és vállalkozószellemű fiatalok számára az agrárgazdasághoz”.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője hozzátette: a verseny hozzájárult, hogy a magyar fiatalok a mezőgazdaságban is megtalálhassák az innovációs és vállalkozási lehetőségeket. A verseny résztvevői között voltak informatikusok, fizikusok, terméktervezők és geológusok, csupán a jelentkezők 35 százaléka érkezett az agráriumhoz köthető területekről. „Magyarországon az agrárium az egyik legkevésbé digitalizált ágazat, a kialakult helyzet változtatásához a mostanihoz hasonló kezdeményezésekre van szükség” – mondta Ács Zoltán, a Design Terminal innovációs vezetője. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gratulálok a TRIME csapatnak az Ipar 4.0-ásított természetkárosításhoz és fajirtáshoz.

Szép volt fiúk!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés