ITM: A gazdaság teljesítménye és a bérnövekedés járult hozzá a kiskereskedelem bővüléséhez

2019. április 3. 13:29

2010 februárjához viszonyítva 35,2 százalékkal, 2014-hez képest pedig 32,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, így ebben a tekintetben Magyarország megelőzi Szlovákiát és Csehországot – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerda délelőtt az M1 aktuális csatornán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint februárban a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A forgalom növekedése jelentősen felgyorsult a januári 5,4 százalékos ütemről.

Az államtitkár elmondta, öt éve és nyolc hónapja folyamatosan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. 

2010 februárjához viszonyítva 35,2 százalékkal, 2014-hez képest pedig 32,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, így – ebben a tekintetben – Magyarország megelőzi Szlovákiát és Csehországot.

György László szerint a kormány célja, hogy ezt a folyamatot tartósan fenntartsa, és a kiskereskedelem, illetve a bérek akkor tudnak tovább emelkedni, ha képesek növelni a Magyarországon előállított hozzáadott értéket.

Az intézkedéseink azt szolgálják, hogy a magyarok – ha már nem tudnak többet dolgozni – akkor lépjenek kettőt hátra és nézzék meg, hogyan tudnak okosabban dolgozni annak érdekében, hogy a hozzáadott érték növekedjen” – fogalmazott az államtitkár. 

A konkrét intézkedések között megemlítette a szakképzés megerősítését, a felnőttképzés átalakítását és a magyar vállalkozások védelmét szolgáló stratégiát.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141242

Ajánljuk még a témában