György László: 56 százalékkal nőtt az építőipar kibocsátása 2016 és 2018 között

2019. április 3. 17:16
Az építőipar GDP-arányos kibocsátása 2018-ban 9,9 százalékos volt, ez az elmúlt 15 év legjobb adata – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a 38. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdai, budapesti megnyitóján. A Hungexpo vásárközpontban 20 ország közel 550 kiállítója mutatkozik be április 3-7. között.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkára megnyitójában kiemelte, hogy az elmúlt években az építőipar nagyon jól teljesített, 2016 és 2018 között a szektor kibocsátása összesen 56 százalékkal emelkedett.

Hozzátette: az építőipar GDP-arányos kibocsátása 2018-ban 9,9 százalékos volt, ez az elmúlt 15 év legjobb adata. A lakásépítések száma a 2015-ös 7612-ről 2018-ra 17681 lakásra nőtt, így az éves lakásépítések száma 2,3-szoros növekedést mutatott 2015-höz képest. Jó hír, hogy a lakásépítések száma 2019-ben 22-25 ezer körül alakulhat.

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország 2030-ra bekerüljön az Európai Unió top 5 országa közé, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. A cél elérésében fontos szerepet játszik az emberek életminőségének emelése, amely együtt jár az épített környezet minőségének fejlesztésével – mondta György László. 

A magyar családok 38 százaléka a Századvég kutatása szerint lakásfelújításra, 10 százalékuk energiahatékonysági beruházásokra költene többet idén, mint 2018-ban, a magyar családok közel fele tehát idén többet kíván költeni a lakására, az otthonára – mondta el.

Ahhoz, hogy az építésgazdaság képes legyen kiszolgálni az előttünk lévő, öt évre vonatkozó 25 ezer milliárdos megrendelésállományt, további 53 százalékkal kell bővítenie a kibocsátását. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt két év teljesítményét kell megismételni öt év alatt – fogalmazott.

E kihívásokra való válaszként a gazdaságstratégiai államtitkárság tucatnyi szakmai szervezet – köztük az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége – együttműködésével elkészítette az építésgazdasági stratégiáját, amelyet a kormány várhatóan áprilisban tárgyal majd – jelezte az államtitkár, hozzátéve, hogy a kormány értékláncokban gondolkodik, így az alapanyaggyártóktól a tervezőkön és kivitelezőkön át az ingatlanfejlesztőkig minden szereplővel egyeztetett.

A stratégia egyik fontos eleme az építőipar technológiai korszerűsítésére vonatkozó építésgazdasági kiírás, amelyben 2018-ban az építésgazdasági kis- és közepes vállalkozások kapacitásbővítését és termelékenységének javítását 16 milliárd forinttal támogatta a kormány. A pályázati kiírás várhatóan áprilisban folytatódik, újabb 6 milliárd forintos keretösszeggel – közölte György László.

A megnyitót követően adták a Construma, illetve a Hungarotherm díjakat, utóbbi az épületgépészettel foglalkozó cégek munkájának elismerésére szolgál. Construma díjat kapott a Bramac Kft., a Hydropool Hungária Kft., a SIKA Hungária Kft., a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. és a Wolf Bavaria Magyarország – Hang és Tűz Kft. Hungarotherm díjban részesült az Aereco Légtechnika Kft., a Nilan Légtechnika Kft., valamint a Rosenberg Hungária Lég és Klímatechnikai Kft.

(MTI; Címlapkép: Miheller Gábor, a Bramac Kft. ügyvezetője (b) átveszi a Construma Díjat György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkártól. Fotó: Balogh Zoltán.)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés