A közgazdaságtan kapzsivá tesz, íme a bizonyíték

2019. április 3. 16:01

Adam Grant
Evonomics
Az Egyesült Államokban a közgazdász professzorok kevesebb pénzt adtak a jótékonysági szervezeteknek, mint más tudományágak professzorai.

„Adam Smith 1776-ban vetette papírra egyik leghíresebb gondolatát: »Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek a saját érdekeiket tartják szem előtt«. 

A közgazdászok évszázodokon keresztül hajtogatták ezt a bölcsességet, és néhány szakértő szerint némileg túl is tolták. Egy cornelli közgazdász, Robert Frank szerint saját szakmája lábbal tiporja az együttműködés és a nagylelkűség eszméjét. És azt állítja, hogy mindezt bizonyítani is tudja a következő kutatások adataival.

Kevesebbet adakoznak: az Egyesült Államokban a közgazdász professzorok kevesebb pénzt adtak a jótékonysági szervezeteknek, mint más tudományágak professzorai – kevesebbet, mint a történelem, filozófia, oktatástudomány, pszichológia, szociológia, antropológia, irodalom, fizika, kémia és a biológia képviselői.  

Ráadásul több mint kétszer annyi közgazdász professzor egyáltalán nem adakozik, mint más tudományterületek kutatói.

Hajlamosabbak a megtévesztésre, ha azzal személyes előnyökre tehetnek szert: a német egyetemisták közül a közgazdászhallgatók voltak hajlandók a legtöbbször ajánlani a túlárazott vízvezeték-szerelőt, ha fizettek nekik ezért.

Elfogadóbbak a kapzsisággal szemben: a közgazdászhallgatók, illetve azok a diákok, akik legalább három gazdaságtan kurzust elvégeztek, nagyobb eséllyel tekintették a kapzsiságot »általánosan jó dolognak«, »korrektnek«, és »erkölcsösnek«.

Kevésbé érdekli őket a korrektség: a diákok egy kísérletben kaptak tíz dollárt és javaslatot kellett tenniük annak elosztására saját maguk és egy kortársuk között. Ha a társuk elfogadta az ajánlatot, akkor megköttetett az üzlet, de ha elutasította az alkut, akkor egyikük sem kapott semmit. A közgazdászhallgatók általában olyan ajánlatot tettek, ami számukra hozott volna több pénzt, konkrétan 13 százalékkal többször javasoltak saját maguknak több pénzt, mint más tudományágak hallgatói.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában