A Calgon, a Jacobs és a Gucci is az egykori nemzetiszocialista család ellenőrzése alatt áll

2019. március 27. 16:54

Feldolgozza a náci rezsim idején folytatott tevékenységét a Reimann család, Németország egyik leggazdagabb gyáriparos dinasztiája és nyilvánosságra hozza a független kutatás eredményeit.

2019. március 27. 16:54
null

A Calgon vízlágyítótól a Jacobs kávén át a Gucci parfümig világszerte ismert márkák sorát egyesítő JAB Holdingot ellenőrző família 2014-ben bízta meg Paul Erker gazdaságtörténészt, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem professzorát a családtörténet nácizmus kori fejezetének megírására. 

A család és a diktatúra kapcsolatát a második világháború után is vizsgálták több hivatalos eljárásban és arra a megállapításra jutottak, hogy Reimannék nem tettesek, hanem csupán „társutasok” – a náci rezsim külső támogatói – voltak, vagyonukat és vállalkozásaikat így megtarthatták.

Az új, független kutatási eredmények viszont egészen mást mutatnak. A gyáriparos klán akkori vezetői, idősebb és ifjabb Albert Reimann „bűnösök voltak, valójában börtönben lett volna a helyük” – mondta Peter Harf, a JAB Holding vezetője a Bild am Sonntag című lapnak.

A Paul Erker vezette kutatás még nem ért véget, de már most is megdöbbentő adatokat hozott a felszínre. Amikor az előzetes eredményeket bemutatták a családnak, „szóhoz sem jutottunk, szégyelltük magunkat és mindenki fehér volt, mint a fal” – mondta Peter Harf.

Kiemelte, hogy amint elkészül a kutatási jelentés, mindent nyilvánosságra hoznak. A Reimann család nácizmus kori történetén „nincs mit szépíteni”, az 1933 és 1945 közötti időszak „visszataszító bűncselekményekkel” terhes – mondta a vállalatcsoport vezetője.

Az eddig nyilvánosságra jutott részletek szerint idősebb és ifjabb Albert Reimann kezdettől fogva elkötelezett híve és támogatója volt a náci pártnak (NSDAP) és a faji ideológiának. A meggyőződéses nemzetiszocialisták már a hatalomra jutás előtt, 1931-ben is adományoztak pénzt az NSDAP-nek, majd a rendszer haszonélvezői közé kerültek. Így például nemcsak gyáraikban dolgoztak kényszermunkások, hanem a família ludwigshafeni villájában is. 

A Reimann család becsült vagyona 33 milliárd euró (10,5 ezer milliárd forint), ezzel a második helyen állnak a német családok vagyon szerinti rangsorában. A nácizmus idején elkövetett bűnök jelképes ellentételezéseként 10 millió eurót adományoznak majd. Peter Harf elmondta: még nem döntötték el, hogy mely szervezetnek juttassák az adományt.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. augusztus 10. 07:41
Micsoda baromság ez. Persze a szokásos, hetediziglen kell a tüzet szítani, a sebeket vakarni. Ajánlom a következő reklámszlogent bevezetni a kanálisokon: "Calgonnal a nácizmus is tovább éééél!" ...
Finale*
2019. július 03. 20:23
Hany bort lehet meg lehuzni errol a naci temarol ? Ha nincs tobb naci bunos akkor elo lehet venni az utodokat es azoktol meg tobb penzt lenyuzni. Undorito !
Harangláb
2019. június 07. 00:52
Ha már a germánok mindenkit kárpótolni akarnak, akiket lenyúltak, megkárosítottak, akkor kifizethetnék Magyarország felé az egykori 250 millió aranypengős tartozásukat, a budapesti hidak újjáépítésének árát is...
I_Isti
2019. március 30. 00:29
Röviden: a jelenlegi európai és főleg német jóllét egyik forrása a nácik rablóháborúja, és az ennek során alkalmazott rabszolgaság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik