Elképesztő mesékkel csalnak ki pénzt az illegális „befektetők”

2019. március 24. 18:59

Barnóczki Péter
Növekedés.hu
A sztorihoz sok esetben csillogó-villogó irodák, jól öltözött fiatal munkatársak, lehengerlő modor kapcsolódik.

„Azonnal kezdjünk gyanakodni, ha egy »hihetetlen, de igaz, csak Önnek, csak most« típusú pénzügyi ajánlatot kapunk. Az egyik, tavaly megbírságolt jogosulatlan cég, az Atlantic GAM például minden közgazdasági racionalitást nélkülözve heti 4-6 százalékos (!) hozamot ígért, mégis voltak ügyfelek, akik bíztak bennük.

Egy másik, az MNB látókörébe került társaság, a Safis-EVO Zrt. – többek között – olyan csodatalálmányok finanszírozására gyűjtött pénzt, mint például a zéróponti víz, tűzálló fa, Rubik-kocka méretű kazán. Mindezt úgy reklámozva, hogy a befektetők magyar találmányokat karolhatnak fel, hazai induló startupokba fektethetnek be.

E cégek mesés ajánlatukhoz szinte mindig tőke- és hozamgaranciát is ígérnek, állításuk szerint ma divatos pénzügyi eszközökbe – kriptovaluták, ICO-k, bináris opciók, CFD-k – fektetnek, biztonságosnak állítva be ezeket az elképesztő kockázatú befektetéseket. A sztorihoz sok esetben csillogó-villogó irodák, jól öltözött fiatal munkatársak, lehengerlő modor kapcsolódik.

A valóság az, hogy az ügyletek jelentős részénél az ügyfelek pénzét e cégek vezetői sehová sem fektetik be, csak szimplán átutalják a magánszámláikra. Az MNB honlapján megtalálhatók a legális piaci szereplők, de van egy »feketelistánk«, figyelmeztetések menüpontunk is az engedély nélküli szolgáltatókról.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában