Az embereknek akár hosszabb aktív életszakaszra is lehetne módjuk

2019. március 25. 16:00

Irigységgel lehet tekinteni az amerikai egyetemekre, ahol 80 éves korban is aktív professzor lehet valaki.

2019. március 25. 16:00
null
Botos Katalin

„Elvileg az a tény, hogy a halálozási arányok javulnak, és az emberek hosszabb ideig élnek, a társadalom számára akár jót is jelenthetne. Különösen akkor, ha egészségben élik meg a polgárok az időskorukat. Igaz, hogy ma a társadalom átlagéletkora magasabb, mint korábban, napjainkban egy 75 évesnek az USA-ban ugyanolyan halálozási rátával kell számolnia, mint az ötvenes években egy 65 évesnek. Biológiailag tehát egy mai 75 éves nem idősebb egy 50-es évekbeli 65 évesnél... Elvileg tehát az embereknek akár hosszabb aktív életszakaszra is lehetne módjuk. Feltéve, ha van erre szándékuk, és a szabályok ezt lehetővé teszik. Ha módjuk van továbbra is dolgozni, aktívak maradhatnak a társadalomban. Némi irigységgel lehet tekinteni az amerikai egyetemekre, ahol 80 éves korban is aktív professzor lehet valaki. Nálunk viszont az állami finanszírozású egyetemeken a 70. év gyakorlatilag a kötelező nyugdíjba vonulást jelenti. Igazán kár, ha valaki élettapasztalatainak birtokában, jelentős felhalmozott tudással kiszorul az oktatás fórumairól. Az ugyan indokolt, hogy a fiatalabbaknak hely kell, de ők nyilván nem rendelkeznek mindazzal a tapasztalattal, amivel az idősebb kollégák. Ezt a megfelelő intézményeken belüli munkamegosztással, jó humánpolitikával meg lehet oldani, amennyiben a jogi és finanszírozási keretek adottak. Tipikus megoldás lenne például a rugalmas nyugdíjba vonulás vagy a részmunkaidős foglalkoztatás engedélyezése.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. október 17. 07:36
A te amerikádban... De az olyan, mint Kukorica Jancsi Tündérországa, nem létezik. A valóság kicsit más, de ezt a pálmafáról nem látni, maki.
IV. Fawkes
2019. október 17. 07:36
Ilyen önző vagyok, én például szeretném majd 47 és fél év munka után nyugdíjban élvezni az "aktív életszakaszomat" :-)
Peter8811
2019. június 04. 18:30
A kibaszott munkás ellenes fasiszta Horthy rendszerbe 25 év után el kellett menni teljes nyugdíjba most a munkás barát Bokros Lalyos és Tsai efftárSSak rendszerében 50 évet lehet dolgozni félnyugdíjért.
silenceCZ
2019. április 11. 18:59
pedig, de. Úgy hívják, hogy infectio nosocomialis, azaz kórházbetegség. Nem magyar, nem amerikai és nem kazahsztáni kórházbetegség, csak úgy általánosan kórházbetegség. És sajnos ez lesz továbbra is mindenütt, hiába hazudoztok sokat és nagy hangon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik