A fősodratú közgazdaságtan korlátai

2019. március 21. 8:28

Russ Roberts
Medium
A közgazdászok túl gyakran hasonlítanak a részeg emberre, aki hajnali egykor az utcai lámpa fényénél keresi elhagyott kulcsait.

„Nem minden fontos dolog írható le számokkal. Attól tartok, hogy a közgazdászok túl gyakran hasonlítanak a részeg emberre, aki hajnali egykor az utcai lámpa fényénél keresi elhagyott kulcsait. Mikor odamész segíteni, de te sem találod a kulcsait, megkérdezed tőle, hogy biztos itt vesztette-e el. Nem tudom, válaszolja. Nem vagyok benne biztos, hogy hol veszthettem el, de itt legalább erősek a fények.

Természetünknél fogva oda figyelünk, ahol a legerősebbek a fények, ahol az adat elérhető, ahol a dolgok mérhetőek. Azonban így könnyen lemaradhatunk a legfontosabb szempontokról, amelyeket nagyon is érdemes lenne figyelembe vennünk.

A bölcsen felhasznált bizonyítékok szinte mindig jobb eredményt hoznak, mint az egyszerű találgatások. De pont a »bölcsesség« a folyamat legnehezebb része. Óvatosnak kell lennünk és meg kell értenünk, hogy az eszközeink, az adataink és az összetett világról alkotott elképzeléseink is mind korlátoltak.”
 

A Makronóm ajánlja Russ Roberts podcast-sorozatát is, amely Econtalk néven itt érhető el.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem tetszik a cikk. Sok régi közgazdászon, akik még mindig megmondó emberek eljárt az idő, a régen tanultak és beidegzodesek ma már nem, vagy nem úgy működnek. Leragadtak, nem haladtak a korral, a változásokkal, a fejlődéssel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában