A fősodratú közgazdaságtan korlátai

2019. március 21. 08:28

A közgazdászok túl gyakran hasonlítanak a részeg emberre, aki hajnali egykor az utcai lámpa fényénél keresi elhagyott kulcsait.

2019. március 21. 08:28
null
Russ Roberts

„Nem minden fontos dolog írható le számokkal. Attól tartok, hogy a közgazdászok túl gyakran hasonlítanak a részeg emberre, aki hajnali egykor az utcai lámpa fényénél keresi elhagyott kulcsait. Mikor odamész segíteni, de te sem találod a kulcsait, megkérdezed tőle, hogy biztos itt vesztette-e el. Nem tudom, válaszolja. Nem vagyok benne biztos, hogy hol veszthettem el, de itt legalább erősek a fények.

Természetünknél fogva oda figyelünk, ahol a legerősebbek a fények, ahol az adat elérhető, ahol a dolgok mérhetőek. Azonban így könnyen lemaradhatunk a legfontosabb szempontokról, amelyeket nagyon is érdemes lenne figyelembe vennünk.

A bölcsen felhasznált bizonyítékok szinte mindig jobb eredményt hoznak, mint az egyszerű találgatások. De pont a »bölcsesség« a folyamat legnehezebb része. Óvatosnak kell lennünk és meg kell értenünk, hogy az eszközeink, az adataink és az összetett világról alkotott elképzeléseink is mind korlátoltak.”
 

A Makronóm ajánlja Russ Roberts podcast-sorozatát is, amely Econtalk néven itt érhető el.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2019. március 26. 11:14
A közgazdaság tan arról szól hogyan lehetne a nagy többségnek jó. Viszont a realitás az, hogy a világ vagyonának nagy része nagyon kevés ember kezében van és a közgazdászok nekik dolgoznak nem a közjónak. Lehet mutogatni, hogy hülyék a közgazdászok, de az a helyzet hogy az elméleteik nem feltételezik, hogy ilyen kevés embernek ilyen sok hatalma van és hogy ez a hatalom blokkolja, hogy a köz érdekében működjön a tudományuk. Szóval nem a közgazdász a hülye, de jó célpontnak, hanem az elit magának akar még több dolgot és blokkolja a közgazdasági dolgokat amik a többségnek akarnak jót.
gonterl
2019. március 23. 09:19
Az ellentét és a szimbiózis kérdése. Már régóta a tőketulajdonos és a munkaerő tulajdonos ellentétét képviseli a közgazdász társadalom úgy, hogy a munkaerő tulajdonos érdekeit figyelmen kívül hagyja. Azt hiszem, hogy a szimbiózis érvényesítése látszik célszerűnek. Bonyolítja a helyzetet, hogy most már figyelembe kell venni a minden tulajdonos érdekét képviselő állam szempontjait is.
pollip
2019. március 21. 17:12
Nekem tetszik a cikk. Sok régi közgazdászon, akik még mindig megmondó emberek eljárt az idő, a régen tanultak és beidegzodesek ma már nem, vagy nem úgy működnek. Leragadtak, nem haladtak a korral, a változásokkal, a fejlődéssel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik