Az emberiség önmagának tartozik

2019. március 19. 09:00

Tapaszti Attila
Economania

A globális gazdasági keretrendszernek nem működési „hibája”, hanem működésének módja a folyamatos, GDP arányos globális adósságszint emelkedés.

„A magas adósságállományok kezelése akár technikai kérdésnek is tűnhet, azonban előfordulhat, hogy a jelenlegi status quo mellett a globális gazdasági keretrendszernek nem működési »hibája«, hanem működésének módja a folyamatos, GDP arányos globális adósságszint emelkedés. A nemzetközi intézmények elemzéseiben hangsúlyozott pénzügyi destabilizáló hatásával (lásd Minsky moment), valamint társadalmi és politikai kockázatával (egyenlőtlenség, polarizáció stb.) együtt.

Hitel = Pénz

Először is érdemes tisztázni, hogy a bankszektor a hitelezés folyamán nem pénzügyi megtakarításokat közvetít, azaz nem meglévő betéteket helyez ki. A bankszektor a hitelezéssel – aminek előfeltétele a folyamatos hitelkereslet – »új« pénzt teremt (saját devizában), más szavakkal vásárlóerőt allokál a hitelfelvevő számára.

Az új vásárlőerő teremtés addicionális keresletet generál (pontosabban a potenciális keresletet »finanszírozva« keletkezik a vásárlóerő) a fogyasztási, beruházási javak vagy a meglévő reál és pénzügyi eszközök iránt, ez pedig valamilyen szintű GDP növekedést jelent. A növekedés (és az esetleges infláció) mértéke az adott gazdasági kondícióktól (elsősorban kapacitáskihasználtságtól, ennek keletkezési ütemétől stb.) függ. A magas globális adósságállomány másik oldala a globálisan magas betétállomány; globálisan a nettó adósság természetesen nulla, az emberiség »önmagának« tartozik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141156

Ajánljuk még a témában