Hetente nyílik új minisörgyár a sörfogyasztók Mekkájának számító Csehországban

2019. március 19. 09:34

Csehországban tavaly 440-re emelkedett a minisörgyárak száma az egy évvel korábbi 400-ról – közölte a minisörgyárak cseh-morva szövetsége szerdán Prágában.

A közlemény szerint a növekvo trend az idén is folytatódik: gyakorlatilag hetente fog megnyílni egy-egy minisörgyár. A cseh fovárosban már ötven miniosörgyár muködik.     

A kilencvenes évek elején csak egyetlen, a több száz éves múltra visszatekinto prágai U Fleku minisörgyár muködött. Az elmúlt negyedszázad alatt országszerte jó félezer új minisörgyár alakult, közülük azonban néhány tucatnyi megbukott és befejezte termelését. A piacon maradók közül némelyik termelése ugyanakkor már túllépte a 10 ezer hektolitert, ami a hatályos szabályozás szerint a minisörgyárak éves termelésének felso határa, és ezzel átkerültek az ipari sörgyárak kategóriájába. Ezekbol jelenleg félszáz muködik az országban. Az évi tízezer hektoliteres termelésig a sörgyárak kedvezményesen adóznak. 

A minisörgyárakban fozik az évi cseh sörtermelés 2,5 százalékát, fél százalékkal többet, mint 2017-ben. A termékek 90 százalékát vendéglokben adják el csapolt sörként, míg 10 százalék palackozva kel el foleg a nagy üzletláncokban – olvasható a közleményben. 

A szövetség kimutatása szerint a legtöbb minisörgyár évi kapacitása 900-1000 hektoliter között mozog, ami általában egy-két közepes nagyságú vendéglo évi keresletét elégíti ki.

A minisörgyárak sörei iránti kereslet folyamatosan no, aminek az sem akadálya, hogy ezek a sörök átlagban 30-50 százalékkal drágábbak, mint a nagy sörgyárak termékei. A minisörgyárak számára kedvezo, hogy egyre több vendéglo rendel söreikbol, és azokat különlegességként ajánlja vendégeinek.  

A szövetség azzal számol, hogy a minisörgyárak száma még legalább egy évtizedig emelkedni fog Csehországban. A minisörgyárak azt kérik a kormánytól, hogy csökkentse adminisztratív terheiket és egyszerusítse adózásukat. 

Csehországban a minisörgyáraknak nagy hagyományuk van, hiszen az 1948-as kommunista hatalomátvétel elott számos faluban, városban volt egy ilyen cég, hivatalosan számuk ezer körül mozgott.

Csehországban az utóbbi években az egy fore eso éves sörfogyasztás 143-145 liter körül mozog, a világon a legmagasabb. Tavaly Csehországban 20,32 millió hektoliter sört foztek, ebbol több mint 16 millió hektoliter a belföldi piacon kelt el. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/141151

Ajánljuk még a témában