Európa, segíts, nem lesznek magyar cégek!

2019. március 18. 11:34

A nyugatiak nem engedik oda az asztalhoz a perifériát.

2019. március 18. 11:34
Brückner Gergely

„A nyugat-európai cégek közben a rövid, esetleg középtávú profitcéljaikat követik, a megoldásokat ezt szem előtt tartva keresik. Ez még mindig leginkább Délkelet-Ázsia, korábban főleg Kína, ma már sokszor Vietnám, Indonézia vagy Malajzia. A kérdés csak az, hogy miként tudott Ázsia komplett iparágakat megszerezni? Ők hogyan jutottak tovább, hogy jutottak el a beszállítástól a teljes folyamatig?

Hiszen azt látjuk, hogy nappaneleket, szélerőmű-alkatrészeket, okostelefonokat, léptetőmotorokat, gyorsvasutakat, félvezetőket már nem csak gyártanak Ázsiában, de átköltözött a szerszám- és gyártósor tervezés, sőt a komplett termékfejlesztés is.

Sajnos ebben a kérdésben az unió túlságosan korrekt, egy kicsit önsorsrontó is, nem segítik a cégek egymást, a nyugatiak nem engedik oda az asztalhoz a perifériát és a szigorúbb versenyszabályozás is hátrány.

A kínai piacra való bejutáshoz mély technológia transzfer kellett (azaz a nyugat-európai tudás ingyenes átengedése a kínai-nyugat-európai vegyesvállalatokon keresztül, ahonnan egy pillantás alatt »átszivárgott« a száz százalékban kínai tulajdonú szomszédhoz), felépülhetett a Haier vagy a Huawei, miközben a kelet-európai piac megszerzéséhez elég volt a társulási szerződés.

Eközben Kína az a sportoló volt, aki reggel 8-tól délután 2-ig a versenyen egész sportszerűen játszott, korrekt módon viselkedett, de éjjel tömte magába a doppingot. Mindez a gazdaság nyelvén egy olyan versenypiaci indulást jelentett, ami »éjjel« állami támogatást, a dömpingár lehetőségét, a versenykorlátozási intézkedések nélkülözését, devizaháborút, szabadalomlopást, a nyugdíjrendszer hiányából fakadó kedvezőbb bérköltségeket jelenthetett.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2019. május 11. 22:58
majd elqurót odaengedik... vagy a nejét!
atila68
2019. május 11. 22:58
Tessenek a Klárikára szavazni, ő majd megoldja!
Vakfolt
2019. április 02. 15:49
"Sajnos ebben a kérdésben az unió túlságosan korrekt, egy kicsit önsorsrontó is, nem segítik a cégek egymást, a nyugatiak nem engedik oda az asztalhoz a perifériát és a szigorúbb versenyszabályozás is hátrány." Nagyon nem véletlenül van ez így, legyártatják olcsóba Kínában a cumót, ők ráteszik a deklit meg a logót és máris 200% haszon. Pont úgy, ahogy az autógyáraik csinálják nálunk, alkatrészeket gyártunk, de termék náluk lesz belőle. Ez nem önsorsrontás, hanem ezt művelik évtizedek óta, ez az alapja a nagy jólétüknek.
vendelin
2019. március 28. 14:15
Amíg egy közbeszerzési eljárásban úgynevezett versenykorlátozást jelent, ha egy bölcsőde számára Lego-t kíván beszerezni a megvalósító, mert ehelyett "színes műanyag építőkockás játékot" kell írni, addig nehéz lesz Kínát legyőzni. Meg ugye az is betyár, hogy nyílt uniós eljárási rezsimben már nem lehet egy építkezéssel például hazai céget megbízni, mert az "korlátozza a versenyt". Maga az eljárás éveket vesz igénybe, és még egy kapavágás nem történt... A városban, ahol élek, felújítják a városházát. 22 hónap kell hozzá, nem számítva az úgynevezett előkészítési szakasz egy-két évét. A XIX. század végén egy év alatt felépült az egész...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik