Bocsánatot kért a Volkswagen igazgatója, amiért a holokauszttal viccelődött

2019. március 15. 12:55

Herbert Diess egy céges rendezvényen fogalmazta újra a „munka szabaddá tesz” szlogent, így lett belőle a „profit szabaddá tesz”.

2019. március 15. 12:55
null

Diess a náci haláltáborok bejárata felett szereplő „Arbeit macht frei” mondat helyett vélekedett úgy egy belső céges eseményen, hogy „ebit macht frei”. Az EBIT egy könyvviteli kifejezés (earnings before interest and taxes), ami kamat és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti vállalati eredményt jelent.

Az autómárka és a nemzetiszocializmus kapcsolata egyébként régi hagyományokra tekint vissza. A korai harmincas években épp Adolf Hitler rendelte meg a cégtől az emberek népszerű „kisautóját”, azaz a Volkswagent. A céget 1937-ben alapították a nemzetiszocialista iparpolitika keretében, hogy minden német család megengedhesse magának a saját autót. A cég profitját és eredményeit több esetben a koncentrációs táborok rabszolgamunkásai növelték.

Címlapképünkön Hitler látható az autó tervezőjével.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nikonos
2022. január 31. 16:29
Mint Mao idején falun. Nyilvános megszégyenítés, aztán önostorozás, bocsánatkérés, a dolgozó nép megvetése. Szánalmas.
atila68
2019. május 10. 14:29
Ahm, gondolom az is megvan, hogy a III. birodalmat kiszolgáló német ipari konszernek egy jelentő része milyen nemzetiségű (identitású, vallású) tulajdonosokkal rendelkezett.
Harangláb
2019. március 26. 10:14
Nem kellene betiltania magát a Volkswagen márkanevet, hiszen a képen jól látszik mennyire tetszett Hitlernek?! Esetleg visszahívni minden autót, és az emblémát kicserélni félholdra? Amúgy minden Volkswagen tulajdonos kérhetne komoly kártérítést a cégtől, hogy eddig kénytelen volt együtt élni ezzel a fasiszta métellyel!!! ...Apropó, a Manfred nem azért jött, hogy megkérdezze, mennyivel tartoznak nekünk a felrobbantott hídjaink miatt??!
voltospultos
2019. március 16. 15:40
Qurvajó az utolsó mondat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik